Naučnici otkrili masivnu planetu gde je nikada ne biste očekivali

Naučnici su otkrili neverovano veliki vanzemaljski svet, za koji veruju da je deset puta veći od našeg Jupitera, što ga čini najtežom planetom otkrivenom do sada...

Smeštena na oko 325 svetlosnih godina udaljenosti od naše planete, u sazvežđu Kentauri, nova planeta otkrivena je od strane veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije, koja je uspela da fotografiše ovaj objekat tokom njegovog orbitiranja oko b Kentauri zvezda, binarnog sistema koji zapravo može biti viđen golim okom.

Ovaj sistem ima najmanje šest puta veću masu od našeg Sunca, što ga čini najmasivnijim sistemom u našem okruženju sa potvrđenim postojanjem planeta, sudeći prema ESO ustanovi. Pre ovog otkrića, ni jedna planeta nikada nije primećena oko zvezda većih oko tri puta od našeg Sunca, a kamoli šest.

Novo otkriće predstavljeno je u novoj studiji, objavljenoj u Nature magazinu. „Pronalaženje planete oko b Kentauri sistema predstavlja veoma uzbudljivo otkriće, posebno zbog toga što potpuno menja sliku koju smo do sada imali vezano za masivne zvezde i njihove mogućnosti za održavanje planetranih sistema“, izjavio je Markus Janson, astronom sa Univerziteta u Stokholmu i prvi autor studije u zvaničnom novinskom izdanju.

Zvezda u samom centru b Centauri sistema veća je od Sunca više nego duplo, što znači da pruža veliku količinu ultraljubičastog zračenja i radijacije X zraka. Još jedan rezultat ovoliko velike mase, jeste i toplota, stoga je formiranje planeta oko njih uglavnom nemoguća misija zbog toga što sav materijal iz okruženja isparava veoma brzo.

„Zvezde tipa B uglavnom se smatraju veoma destruktivnim i opasnim okruženjima, tako da se do skoro verovalo da bi formiranje velikih planeta oko njih bilo gotovo nemoguće“, objasnio je Janson, dok ovo u prevodu znači da prema tom obrascu novootkriveni svet zapravo ne bi trebalo da postoji.

„Planeta u b Kentauri sistemu predstavlja vanzemaljski svet i okruženje koje je potpuno drugačije od onoga što mi možemo iskusiti ovde na Zemlji i u našem sunčevom sistemu“, dodao je Gajatri Višvanat, podstdiplomac na Univerzitetu u Stokholmu i koautor studije. „Ovo je surovo okruženje kojim dominira ekstremna radijacija i gde je sve na gigantskoj skali – zvezde i planete su ogromne, dok su i same distance među kosmičkim telima daleko veće, takođe.“

Pored toga što je gigantskih razmera, planeta nazvana Kentauri (AB)b kreće se oko zvezdanog sistema unutar jedne od najširih orbita koje su ikada do sada otkrivene i čija je procenjena razdaljina sto puta veća od one kojom Jupiter kruži oko Sunca. Ovo je verovatno glavni razlog zbog kog je uspela da preživi uprkos neverovatnoj temperaturi koju stvara njena matična zvezda.

Naučnici se sada nadaju da će se VLT ustanova pozabaviti daljim proučavanjem ove planete tokom tekuće decenije. „Biće veoma interesantno raditi na teorijama vezanim za to na koji se način ova planeta formirala, što trenutno predstavlja apsolutnu misteriju“, zaključio je vođa studije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group