Naučnici po prvi put očitali moždane signale nakon smrti

Jednu od najvećih civilizacijskih debata porkeće pitanje vezano za to šta se dešava sa nama kada konačno zaklopimo svoje oči?

Naučnici sada su u mogućnosti da parcijalno odgovore na ovo pitanje, naglašavajući zapravo da su uspeli da otkriju koje bi naše poslednje misli mogle biti pre same smrti. Istraživači u SAD iskoristili su EEG mašinu na osamdesetsedmogodišnjem čoveku koji je bolovao od epilepsije. Tokom ovog EEG testa, oni su snimili moždanu aktivnost i talase kod pacijenta petnaest minuta nakon što je preminuo od srčanog udara. Detektovana je povećana aktivnost moždanih talasa poznata kao gama oscilacija, što podržava ideju o tome da čoveku koji umire ’život proleće ispred očiju’.

„Putem generisanih oscilacija uključenih u memorijsko povlačenje, mozak može odigrati svoje poslednje osvrtanje na sve važne životne događaje, pre naše smrti, slično onim koji su prijavljeni u iskustvima blizu smrti“, izjavio je dr Adžamal Zemar, koji je ujedno i vodeći autor studije, objavljene u žurnalu Frontiers in Ageing Neuroscience. „Ova otkrića postavljau izazove pred naše razumevanje toga kada se život zaista završava i generišu važna pitanja, kao što je ono vezano za određivanje pravog vreme za doniranja organa.“

Ova studija predstavila je slične promene u moždanim talasima testiranih pacova u vreme smrti, ali ovo je prvi put da je ovakva pojava detektovana kod ljudi. Međutim, sa brojnim istraživanjima, tim je izjavio da su ona buduća itekako potrebna kako bi se obezbedili daleko jasniji dokazi. Takođe, veoma je važno napomenuti da su ovi podaci fokusraju samo na jednu studiju slučaja i da je pacijentov mozak već bio oštećen epilepsijom. Zbog toga, profesionalci nisu uspeli da zaključe da li se ista stvar događa kod druge osobe koja se bliži smrti.

„Nešto što možda jesmo naučili iz ovog istraživanja jeste da, iako naši voljeni jesu zatvorili svoje oči i spremni su da nas napuste i odu na večni počinak, njihovi mozgovi možda i dalje ponavljaju neke od najlepših momenata koje su iskusili u svojim životima“, dodao je dr Zemar.

Kako je zvanično prenešeno, tokom ovog bezbolnog testa, mali senzori su pričvršćeni za skalp kako bi pokupili električne signale koje mozak proizvodi. Informativna stranica vezana za istraživanje navela je: „Ovi signali snimljeni su mašinom i nadgledani od strane doktora. EEG proceduru izvode visoko trenirani profesionalci i specijalisti, koji se zovu klinički neurofiziolozi, tokom kratke posete bolnici. Glavna upotrebna vrednost EEG mašine jeste detektovanje i proučavanje epilepsije, stanja koje izaziva ponavljajuće napade. EEG može pomoći lekaru da identifikuje tip epilepsije koju pacijent ima, ono što je izaziva i najbolji način za njeno lečenje“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group