Nemačka policija pod istragom zbog upotrebe ličnih podataka građana sa kovid aplikacije

Na nimalo nam stran orvelovski način, nemačka policija našla se pod lupom javnosti zbog korišćenja podataka sa traker aplikacije za korona virus u okviru svoje istrage...

Incident je počeo kada je čovek pao sa visine u severo-zapadnom delu Majnca, novembra meseca prošle godine. Uprkos tome što je hitno prevezen u bolnicu, ovo lice preminulo je od zadobijenih povreda nekoliko dana kasnije. Detektivi su tragali za svedocima koji su možda imali neke informacije o žrtvi koja je pala, u incidentu koji se dogodio ispred restorana, iskoristivši podatke sa kovid aplikacije kako bi locirali ljude koji su se našli u okolini u to vreme.

Dotičnu aplikaciju, Luca, javnost u Nemačkoj koristi kako bi pratila u kojim su se objektima nalazili u određenom vremenu i zaključili da li su kojim slučajem tada bili izloženi korona virusu. Kao dodatak lociranja svih ustanova i objekata u kojima je korisnik bio, ova aplikacija takođe beleži i vreme provedeno na bilo kom mestu, zajedno sa punim imenom osobe, adresom i telefonskim brojem, koji su zajedno pod veoma striktnim nemačkim zakonima o zaštiti ličnih podataka.

Međutim, policija je uspešno ubedila civilne zdravstvene vlasti da joj pruže informacije koje ova aplikacija prikuplja, kako bi došli do dvadeset i jednog svedoka koji su se u vreme pada nesrećnog čoveka našli na licu mesta i pomogli im u istrazi. Luca aplikacija, na koju je prijavljeno 40 milina ljudi, obećavala je enkripciju, bezbednost i odgovoran prenos podataka.

Vesti o ovom incidentu proširile su se kao šumski požar na plus pedeset, dok ih je javnost dočekala sa velikim besom, što je dovelo do toga da se tužioci izvinu svima čije su informacije podeljene i deo vlasti koji se bavi zaštitom podataka pokrenuo je istragu o ovom slučaju. Rešavajući pitanje kršenja privatnosti svojih korisnika, kompanija koja stoji iza aplikacije Luca, culture4life, iznela je u zvaničnoj izjavi: „Mi osuđujemo zloupotrebu naše aplikacije i podataka koje ona prikuplja kako bi zaštitila ljude od infekcije“.

Ovaj brend dobio je regularan zahtev za pružanje podataka vlastima, koji je rutinski odbio, prenela je DW mreža. Čitav epilog čitave istrage još uvek nije poznat, ali bitno je napomenuti da sva nemačka preduzeća funkcionišu u skladu sa istim zakonima Opšte uredbe o zaštiti podataka, kao i ostatak Evropske Unije. Međutim, razlog kao što je saradnja sa policijskim organima u njihovoj istrazi potencijalno bi mogao potpasti pod izuzetak deljenja podataka na zakonitoj osnovi.

Nemački političar Konstantin von Noc, komentarisao je čitavo etičko pitanje, izjavivši: „Ne smemo dozvoliti da vera u ovakve digitalne aplikacije, koje zapravo mogu pomoći ljudima u borbi protiv ove opasne pandemije, nestane“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group