Nova tehnologija može postati prvi lek za srčani udar na svetu

Naučnici sa londonskog Kings koledža veruju da njihovo revolucionarno otkriće može voditi do prvog leka za srčane udare...

Istraživači istražuju regenerativne srčane ćelije, upotrebljavajući ih u tehnologiji koja je pomogla da se kreiraju vakcine za poslednju pandemiju. Naučnici su ispratili genetičke kodove poznate kao mRNA, zadužene za proizvodnju proteina koji asistiraju pri razvoju zdravih srčanih ćelija.

Profesor Mauro Jaka, vodeći istraživač u čitavom projektu, izjavio je za Times: „Svi smo rođeni sa već određenim brojem ćelija mišića našeg srca i oni su upravo isti oni sa kojima ćemo umreti. Srce takođe ne poseduje kapacitet samoreparacije nakon srčanog udara. Naš cilj je da pronađemo tretman koji može ubediti preživele ćelije koje mogu proliferisati“.

„Obnavljanje oštećenog ljudskog srca predstavljalo je san sve do pre nekoliko godina, ali sada to može postati realnost, upotrebom iste tehnologije kojim su se kreirale vakcine velikih proizvođača tokom poslednje pandemije, kako bi ubrizgali RNK u srce, stižući do preživelih srčanih ćelija podstičući njihov razvoj. Nove ćelije bi trebalo da zamene mrtve i umesto da dobiju ožiljke, pacijenti će imati novo mišićno tkivo“, objasnio je Garsia.

Tim naučnika baziran je oko Heart Foundation Centre for Research Excellence organizacije sa Kings koledža, gde radi na razvijanju tretmana za zaustavljanje odumiranja ćelija nakon srčanog udara. „Identifikovali smo tri proteina koji zaustavljaju odumiranje srčanih ćelija, osiguravajući njihov oporavak. Ideja se zasniva na proizvodnji tih proteina tako da bi njihovo ubacivanje odmah nakon srčanog udara, koliko u kolima hitne pomoći ili nakon što pacijenti stignu u bolnicu bilo optimalno“.

„Ukoliko klinička ispitivanja prođu kako treba, ovo će postati medicinski blokbaster u istoriji kardiologije. Oba pristupa su krajnje uzbudljiva i biće zaista transformativna. Ovo je kompletno nova teritorija“, zaključio je naučnik. Regenerativni tretman predstavljao bi veliku pobedu naučne zajednice jer više od trinaest miliona ljudi u proseku godišnje umre od srčanog udara ili posledica istog širom sveta.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group