Novi mikrotalasni sistem koji omogućuje gledanje kroz zidove i čvrste predmete

Istraživači su razvili novi radarski sistem koji može proizvesti fotografije predmeta koji se nalaze iza zidova u realnom vremenu ili putuju hipersoničnim brzinama...

Naučnici koji rade na US National Institute of Standards and Technology (NIST), kreirali su unikatni radarski sistem koji se oslanja na mikrotalase, koji zbog svojih talasnih dužina predstavljaju idealnog kandidata za sisteme koji mogu da prođu kroz čvrste objekte kao što su zidovi i podovi i proizvode precizne podatke svega što je skriveno iza.

"Očigledno, ne možemo videti kroz zidove i čvrste predmete zbog talasnih dužina na koje su ljudske oči osetljive, jednostavno nije moguće prodreti kroz takve objekte na pravi način", izjavio je Fabio da Silva, projekt menadžer u NIST ustanovi i jedan od istraživača iza novog sistema, "Međutim, ukoliko želite da uvećate talasne dužine, kao što je slučaj sa mikrotalasnim režimom, možete biti u mogućnosti da vidite kroz zidove."

Tradicionalne radarske tehnologije uključuju slanje radio talasa u prostor putem transmitera. Ovi talasi se odbijaju od bilo čega što se nalazi u prostoru i zatim se detektuju i očitavaju od strane primaoca. Koristeći podatke prikupljene od ovih radarskih ehoa, moguće je odrediti lokaciju, veličinu i pokrete objekata u određenom prostoru. Ovaj metod uglavnom uključuje više primaoca i manje transmitera.

NIST sistem, sa druge strane, radi slanjem mikrotalasa putem više transmitera i obrađuje ih putem jednog veoma moćnog i osetljivog resivera. Sistem se takođe oslanja na odbijanje talasa od predmeta i njihovog vraćanja do resivera. Ovo omogućuje daleko brže i preciznije očitavanje svega što se nalazi na specifičnoj lokaciji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group