Novo istraživanje tvrdi da su putovanja kroz crvotočine moguća

Crvotočine su fascinantan koncept u fizici koji u teoriji omogućuje svojim putnicima da spoje dve različite tačke u prostor-vremenu - uglavnom crne rupe - zajedno...

Kada mislimo o crvotočinama, definitivno ih možemo malo slikovitije zamisliti ukoliko se setimo filmova Interstellar ili Event Horizon. Ove crvotočine mogu omogućiti ljudima da skoče u jednu crnu rupu i pojave se u potpuno drugoj galaksiji, smeštenoj u potpuno drugom delu univerzuma.

Na nesreću po sve ljubitelje naučne fantastike, hipoteze koje okružuju crvotočine sugerišu da bi se one urušile odmah nakon formiranja zbog svoje nestabilnosti. Međutim, jedna teorija objavljena u naučnom magazinu The Journal of Modern Physics D, tvrdi da, crvotočine zapravo mogu ostati stabilne dovoljno kako bi predmeti ušli na jednu i izašli na drugu stranu.

U svojoj teoriji, kompjuterski naučnik Paskal Koiran, sa Ecole Normale Supérieure de Lyon univerziteta, oslanja se na Edington-Finkelstinove koordinate iz generalnog relativiteta, kako bi opisali pokrete objekata unutar crvotočina. Ove tehnike se razlikuju dosta od daleko češće korišćenih Švarcšildovih merenja, koja potpuno pucaju kada predmet jednom dostigne horizont događaja, što znači tačku iz koje ne može pobeći gravitacionom privlačenju crne rupe.

Upotrebom Edington-Finkelstinove tehnike, Korian je bio u mogućnosti da izvrši matematičku simulaciju putanje predmeta unutar crne rupe, kroz crvotočinu, umesto da potpuno pukne na horizontu događaja. Naravno, ovo ne znači da bi skok kroz bilo koju crnu rupu poslao bilo šta na drugu udaljenu tačku u univerzumu, međutim, novo istraživanje predstavlja veoma interesantnu teoriju koja sa sigurnošću dokazuje da se potencijalne crvotočine ipak ne bi urušile odmah nakon stvaranja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group