Pao najveći kolumbijski narko bos posle Pabla Eskobara

Ozloglašeni kolumbijski kokainski kingpin uhapšen je pre nekoliko dana u akciji koja je, prema vlastima ove zemlje, zadala najveći udarac tržištu narkotika u ovom veku...

Dario Antonio Usuga, poznaiji kao Otoniel, uhvaćen je u svom skrovištu u blizini panamske granice u provinciji Antiokvija, u severozapadnoj Kolumbiji, u zajedničkoj operaciji armije, vazdušnih snaga i policije.

Kako je preneo Rojters, kolumbijska vlada je zvanično ponudila nagradu od tri milijarde pezosa, što je oko 800.000 dolara, za bilo kakvu informaciju vezanu za lokaciju narko bosa, dok su i SAD takođe ucenile njegovu glavu na pet miliona dolara. U poruci emitovanoj na nacionalnoj televiziji, predsednik Kolumbije, Ivan Duke, uporedio je Otonielovo hapšenje sa krahom imperije Pabla Eskobara. "Ovo je najveći i najjači udarac trgovini narkoticima u našoj zemlji ovoga veka", zaključio je predsednik. "Udarac koji smo naneli tržištu narkotika definitivno možemo uporediti sa padom Eskobara devedesetih."

Duke je dodao da je pedesetogodišnji Otoniel najstrašniji narko trafikante na svetu, a za njega se vezuju ubistva policajca, vojnika, društvenih vođa i regrutovanje maloletnika za izvršavanje prljavih poslova. Predsednik je završio svoje izlaganje iznoseći upozorenje svim ostalim ljudima koji rastruraju drogu izjavljujući: "Svim kriminalcima i trgovcima narkotika - predajte se ili ćemo mi doći po vas". Iako detalji Otonielovog hapšenja i dalje pristižu, Duke je izjavio da je jedan od policajaca poginuo tokom ove operacije.

Rojters je izjavio da je Otoniel, koji je optužen za slanje stotina tovara kokaina u SAD i tereti se za regrutovanje maloletnika u svrhe izvršavanje svojih zlodela između svega ostaloga, postao lider grupe Clan del Golfo, ili Zalivski klan, nakon što je bio levičarski gerilac i kasnije paramilitarac. Njegov brat je prethodno bio lider, ali je on ubijen u policijskoj raciji tokom novogodišnje zabave pre gotovo deset godina.

Pored trgovine drogom, vlasti tvrde da je Clan del Golfo bio uključen u ilegalno rudarenje, dok vlada optužuje ovu grupu za upućivanje pretnji, pa čak i ubijanje lokalnih i državnih zvaničnika. Iako se Duke nada da bi Otonielovo hapšenje moglo obeležiti kraj ove opasne grupe, kolumbijski analitičar za procenu rizika, Serđo Guzman, tvrdi da novi lider bez ikakve sumnje čeka u redu kako bi preuzeo funkciju.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group