Poremećaji okeanskog sistema mogu dovesti do novog ledenog doba

Naučnici su zabrinuti da bi okeanski sistem mogao oslabiti kao rezultat klimatskih promena...

Severnoatlantska struja pomaže prilikom regulacije temperatura i vodenih sistema širom Evrope i Severne Amerike. Ovaj vodeni tok kreira Golfsku struju koja pomera toplu vodu iz Indijskog okeana širom Meksičkog zaliva, sve do evropskog kontinenta, gde se hladi oko Grenlanda i tone na okeansko dno pre nego što se vrati nazad do Južnoameričke obale.

Ovaj transportni sistem nalik kaišu krucijalan je za život u ovim delovima sveta i pojedini stručnjaci su zabrinuti jer on polako počinje da zakazuje. Klimatski naučnik Niklas Boers nedavno je objavio rad koji tvrdi da bi se severnoatlantska struja mogla naglo zaustaviti. Ukoliko se ovo dogodi, dve strane Atlantskog okeana zahvatile bi temperature smrzavanja.

U svom radu, objavljenom u Natur magazinu, on je napisao: "Proučavanja ovog prirodnog toka i varijabilnosti severnoatlantske struje, donela su rezultate koji navode na njeno slabljenje u poslednjoj deceniji, ali procenjena kritična tačka tranzicije za sada ostaje potpuno nepoznata.

Značajna upozorenja i signali su pronađeni u osam nezavisnih indeksa struja, baziranim na posmatranjima temperatura vodenih površina i saliniteta širom sliva Atlantskog okeana. Ovi rezultati otkrivaju prostorno usklađene i neoborive dokaze da je tokom poslednjeg veka, severnoatlantska struja evoluirala iz relativno stabilnih uslova do tačke koja se bliži kritičkoj tranziciji."

Dok se ledeni pokrivač Grenlanda i dalje topi zbog povećanja temperatura, daleko više sveže vode ulazi u cirkularni sistem severonoatlantske struje. Ovo onemogućuje ulivanje tople slane vode iz dubina i kreira zastoj u sistemu. Poslednji put kada se ova struja ugasila došlo je do izlivanja sve vode iz jezera koje se prelilo u okean. Kako se veruje, ovaj događaj je doveo do poslednjeg ledenog doba, koje je nastalo pre oko 11.700 godina.

Ukoliko vam je bilo šta od ovoga poznato, onda to može biti zbog toga što film The Day After Tomorrow počinje upravo na isti način. Denis Kvejd koji igra klimatologa, Džeka Hala, bezuspešno pokušava da upozori političare da će klimatska promena uticati na severnoatlantsku struju i da bi svi mogli umreti ukoliko ne krenu na jug. Naravno, niko nije slušao ovog čoveka, dok su Severna Amerika i Evropa postajale nepregledna smrznuta polja.

Holivud je naravno previše dramatizovao brzinu ovog efekta, nakon gašenja severnoatlantske struje, sa Njujorkom koji je zahvatio čudni cunami i zaledio ga u svega nekoliko dana. Kako Niklas Boers tvrdi, bilo bi potrebno nekoliko decenija pre nego što bi dva kontinenta osetila pravi uticaj niskih temperatura, dok Severna Amerika neće postati toliko hladna kao što film sugeriše. Sa druge strane, Boers je dodao da bi se to ipak dogodilo ukoliko bi severnoatlantska struja potpuno prošla kroz svoj kritični tranzicioni period.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group