Posle dve decenije u bekstvu pao zbog Google Maps kamere

Brojni ozloglašeni kriminalci tokom istorije često su padali u ruke zakona na iznenađujuće i prilično bizarne načine...

Legendarni engleski drumski razbojnik iz prošlosti, Dik Turpin, uhvaćen je kada je poštar prepoznao njegov rukopis, dok je krvoločni gangster Al Kapone na kraju osuđen zbog utaje poreza. Nedavno je jedan mafijaš visokog profila pao zbog Google Maps aplikacije, koja je bila glavni alat za njegovo hapšenje. Đoakino Gamino, osuđivani ubica, smatran jednim od najtraženijih pripadnika mafije u Italiji, nalazio se u bekstvu tokom dvadeset godina i konačno je pao u ruke zakona nakon što je primećen na Google Street View.

Sudeći prema The Guardian publikaciji, šezdesetjednogodišnji gangster uhapšen je kada je policijska istraga potvrdila da je primećen na Google Maps aplikaciji, odnosno da je čovek koji neodoljivo liči na njega zapravo onaj koga dve decenije traže. Begunac je uhvaćen kamerom izvan madridske prodavnice voća i povrća u El Huerto de Manu naselju, a njegov identitet je potvrđen kada su inspektori pronašli njegovu prijavu na lokaciji La Cocina de Manu restorana koji se nalazio u blizini.

Iako su oba mesta bila zatvorena u međuvremenu, policajci su pronašli Facebook stranicu povezanu sa ovim restoranom i videli sliku Gamina u kuvarskoj opremi. Oni su zatim bili u mogućnosti da utvrde identitet putem upoređivanja ožiljka na levoj strani njegove brade, tako da je on je nedugo potom uspešno uhapšen.

Policija ipak ističe da njeni službenici nisu slučajno nabasali na Gamina, koji je bio na međunarodnoj poternici još od 2014. godine, na Google Maps kameri. Frančesko Lovoi, vođa poslednje istrage vezane za poznatog italijanskog mafijaša, izjavio je za Guardian kako policija svakako ne provodi dane pregledajući Google Maps kako bi pronašli svoje begunce.

"Ovo je samo bio epilog iscrpnih i dugih istraga, koje su nas mnogo godina kasnije dovele u Španiju. Bili smo na dobrom putu, sa Google Maps aplikacijom koja nam je potvrdila naše sumnje i tragove." Za Gaminom se traga zbog ubistva i brojnih drugih kriminalnih dela povezanih sa mafijom. On je prethodno uhapšen u Barseloni 1998. godine i poslat je na odsluženje doživotne robije u Italiju, ali je ipak uspeo da pobegne iz svog zatvora 2002. godine, iskoristivši opšti metež koji je nastao zbog snimanja filma u istom.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group