Šahovski velemajstor tuži Netflix zbog seksističkog ispada

Sovjetski šahovski šampion, Nona Gaprindašvili podnela je tužbu vrednu pet miliona dolara protiv medijske kuće Netflix zbog seksističkih delova u njenom The Queen’s Gambit naslovu...

Sudeći prema izveštajima, Gaprindašvilijeva upućuje ovu optužbu na liniju koju je izneo komentator tokom finala serije. "Najneobičnija stvar vezana za nju, jeste njen pol, ali čak ni to nije unikatno u Rusiji. Evo je Nona Gaprindvašvili, ali ona je ženski svetski šampion i nikada se nije susrela u meču sa muškarcem", ijavljuje komentator, dok Bet Harmon, koju igra Anja Tejlor Džoj, igra svoj veliki meč u Moskvi.

Međutim, realnost je potpuno drugačija i gospođa Gaprindašvili je osvojila brojne šampionate, pobedila neke od najboljih igrača šaha na svetu i bila je prva žena u istoriji koja je dostigla status internacionalnog velemajstora u svetu u kome su tada vladali muškarci, dok izveštaj dodaje kako je deo koji komentator izgovara potpuno lažan i podjednako seksistički i omalovažavajući.

Sudska optužnica dugačka dvadeset i pet strana, odnosi se na 1968. godinu, kada se ovo finale odigralo, do kada je Gaprindašvili igrala protiv pedeset devet velikih igrača, uključujući i najmanje deset velemajstora tog vremena, od kojih su neki Dragoljub Velimirović, Svetozar Gligorić, Paul Keres, Bojan Kurajica, Boris Spaski, Višvanatan Anand i Mihail Talj. Poslednjepomenuta trojica su takođe bila i svetski šampioni tokom svojih karijera.

Netflix je odgovorio na tužbu kratkom izjavom u kojoj stoji: "Kompanija Netflix izuzetno poštuje gospođu Gaprindašvili i njenu bogatu i slavnu karijeru, ali mi verujemo da ove tvrdnje nemaju nikakvog osnova i mi ćemo se boriti svim sredstvima kako bismo odbranili ovaj slučaj".

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group