U Kostariki pala mala ali bogata kolumbijska kokainska podmornica

Kostarikanska obalska straža presrela je narko podmornicu koja je prevozila gotovo dve tone kokaina, uhapsivši tri člana njene posade...

Incident se dogodio u Pacifiku, na oko dvadeset nautičkih milja od južnog kostarikanskog grada/luke Golfito, u blizini granice sa Panamom, osamnaestog oktobra. Kostarikanska Obalska straža izjavila je da je zaplenila 1.788 paketa kokaina unutar ove narko podmornice, od kojih svaki poseduje oko jednog kilograma droge, što samo znači da ukupna količina zaplenjenog narkotika teži gotovo dve tone.

Ministar javne bezbednosti Kostarike, podelio je fotografije hapšenja i zaplene putem društvenih mreža, navodeći u zvaničnoj izjavi: "Ministar Javne bezbednosti, Majkl Soto Rohas, u okviru akcije sprečavanja trgovine drogom presekao je krijumčarenje velike količine kokaina i ovom prilikom Obalska straža Kostarike uhapsila je posadu plovila i zaplenila njihov tovar na oko četrdeset kilometara od Golfita u južnom Pacifiku.

Ova akcija predstavlja plod saradnje sa drugim zemljama i izvedena je od strane Ministarstva javne bezbednosti i Obalske straže, koji su informacije dobili od Kolumbijskih vlasti iskoristivši ih da presretnu brod u sektoru gde se sumnjivo plovilo nalazilo. Na ovaj način su operativci Obalske straže južnoameričke države uspeli da lociraju polu potapajuće plovilo sa onim za šta se ispostavilo da je isporuka kokaina i tročlanu posadu koja je upravljala njime, od kojih je dvoje kolumbijskih državaljana, a treći je Ekvadorac.

Kostarikanske vlasti takođe su izjavile kako su uspešno identifikovale osumnjičene za upravljanje narko podmornicom, dodajući: "Ovi ljudi su identifikovani kao Montano - Kolumbijac star 46 godina, Mina - Kolumbijac star trideset godina i Vargas - državljanin Ekvadora, star dvadeset i sedam godina, a niko od ova tri čoveka ne poseduje kriminalni dosije u svojoj zemlji."

"Plovilo je prebačeno u stanicu Obalske straže u Golfitou, gde je pregledano od strane policijskog odeljenja za kontrolu narkotika, a kao rezultat istraživanja i prikupljanja dokaza od strane inspektora, dokazano je da se u podmornici nalazilo 1.778 paketa koji teže oko jednog kilograma pojedinačno i da je zaplenjena droga kokain."

Policija je takođe opisala i plovilo koje je korišćeno za krijumčarenje narkotika: "Kao dodatak kokainu, vlasti su zaplenile i sivo polu-potapajuće plovilo niskog profila, dugačko 13,7 metara, bez imena i zastave, sa tri motora dobra za 75 ks pojedinačno, praćenih elektronskom navigacionom i komunikacionom opremom".

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group