Zemlje koje će najverovatnije uspeti da prežive kolaps civilizacije

Ako bi se Australijanci borili oko komada mesa u svojoj zemlji, u slučaju Mad Max scenarija, na Novom Zelandu bi se stvari istovremeno odvijale gotovo normalnim tokom...

Ovo je zaključak najnovije studije izvedene od strane istraživača u Velikoj Britaniji i Anglia Ruskin Univerziteta, čije se proučavanje svodi na pronalaženje najbolje pripremljenih zemalja u slučaju globalnih katastrofa i prekida lanaca snabdevanja na planeti, finansijskih struktura i ostalih kompleksnih sistema na koje više ne možemo računati ukoliko se dogodi pravi prekid svetskog poretka.

"Značajne promene su moguće u narednim godinama i decenijama", izjavio je Aled Džons, jedan od naučnika koji je radio na ovoj studiji. "Uticaj klimatskih promena, uključujući i povećanje frekventnosti i intenziteta požara, poplava i ekstremnih temperatura, kao i velikih migracija populacija, najverovatnije će uticati na ozbiljnost ovih katastrofalnih kolapsa."

Pored Novog Zelanda, naučno istraživanje, objavljeno ovog meseca u Sustainability publikaciji, otkrilo je da će Island, Velika Britanija i Irska najverovatnije uspeti da održe red tokom svetskog kolapsa, dok se na ovoj listi, uz veliko izvinjenje Mad Max franšizi, nalazi i Australija.

Ono što podvlači čitav izveštaj, jeste zastrašujuća pretpostavka da globalni red, koji uzimamo zdravo za gotovo, može zapravo doći u veliku opasnost još tokom naših života zbog sverastućih ekoloških, energetskih i infrasrukturnih kriza.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group