Samsung više nije prvi proizvođač pametnih telefona u Evropi

Samsung je poznat kao najveći proizvođač telefona na globalnom nivou, ali njegovi modeli više nisu najprodavaniji u Evropi...

Kao rezultat ovoga, kompanija Samsung je izgubila svoje mesto najvećeg proizvođača pametnih telefona na evropskom području, a neko bi mogao pomisliti da je ovog giganta sa trona svrgnuo Apple, međutim, to bi bila greška, jer je zapravo kineski Xiaomi novi nosilac titule najprodavanijeg na našem kontinentu.

Prema poslednjim analizama, Xiaomi je isporučio rekordnih 12,7 miliona pametnih telefona Evropi tokom drugog kvartala, što je masivni porast od 67% iz godine u godinu, ukupno donosi ovom proizvođaču tržišni udeo od 25,3%. Prodaje kompanije Samsung u međuvremenu su pale za 7% u istom periodu, ali je ona i dalje uspela da zadrži drugo mesto sa 12 miliona uređaja isporučenih, radi ukupnih 24% tržišnog udela.

Nakon otvaranja kontinenta posle kovid pandemije, zabeležen je porast isporuka u Evropi, dok istraživači Strategy Analytics publikacije tvrde da je i Apple takođe zabeležio zavidan porast. Proizvođač iPhone telefona je na 15,7% udela u ovoj godini zbog iPhone 12 linije.

Pored velike popularnosti u najvećim evropskim zemljama kao što su Rusija, Španija i Nemačka, zajedno sa ostalima, drugi faktor koji je pomogao kineskoj firmi da se popne na prvo mesto jeste pad prodaje Huawei modela u Evropi, kao i prestanak rada na pametnim telefonima kompanije LG.

Ova godina je veoma dobra za kompaniju Xiaomi, ne samo zbog uspeha na evropskom tržištu i titule najprodavanije, već i zbog toga što je uspela da zameni Apple na drugom mestu na globalnom nivou, sa 9,6 miliona isporuka u kvartalu, što je ukupni udeo od 19,2 posto, ispred Oppo i Realme - koji poseduju 2,8 miliona isporuka sa 5,6% tržišnog udela i 1,9 miliona isporuka za 3,8% udela - što predstavlja porast od 1.800% iz godine u godinu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group