Farmeri u Indiji slučajno uzgojili najskuplji mango na svetu

Dva farmera sasvim su slučajno uzgojila najskuplji mango na svetu i sada je čitav tim specijalnog obezbeđenja potreban kako bi sačuvao njihove živote...

Sankalp Sign Prihar iz Indije, bio je u vozu pre koji je putovao ka Čenaiju pre nekoliko godina, kada ga je jedan putnik upitao da li bi želeo mladicu posebnog manga koja vredi trideset i tri dolara. Prihvatajući ponudu, ovaj čovek je nekoliko meseci kasnije primetio da sa njegovim plodom nešto nije u redu i da je on zapravo dosta drugačiji od normalnog manga.

Razgovarajući sa medijima, on je izjavio: "Nisam znao za ovu vrstu manga, ali sam je ja nazvao Damini, po svojoj majci i posadio je. Uzgajao sam mladicu kao da se radi o normalnoj biljci manga, ali nekoliko meseci kasnije, video sam da je ona razvila predivnu crvenu boju."

Kada su ljudi primetili kojom brzinom se širi njegova proizvodnja čudnog manga, oni su počeli da mu nude velike količine novca za mladice. "Tek kada mi je ponuđena svota od 21.000 rupija (nešto manje od trista dolara, tačnije 283$) za jednu mladicu, znao sam da posedujem nešto posebno", dodao je uzgajivač.

Ispostavilo se da je Parihar od stranca u vozu kupio nešto što se zove Miyazaki mango, koji je poznat po tome što se prodaje putem hiljada specijalno organizovanih aukcija u Japanu. Sudeći prema navodima svetskih medija, ovo voće svoje poreklo ima u istoimenoj prefekturi, smeštenoj na jugu japanskog ostrva Kjušu.

Ova voćka se shvata veoma ozbiljno, jer joj je potreban uzgoj u posebnim uslovima, upotrebom mreža koje je drže u vazduhu i osiguravanjem da njen sadržaj šećera bude savršen u svakom pojedinačnom plodu, koji mora težiti minimum 350 grama. Međutim, Parihar je shvatio da ništa od toga nije potrebno u Indiji, u kojoj su uslovi zapravo savršeni.

"Pošto nisam znao koju vrstu manga uopšte uzgajam, ja sam svoje biljke sadio kao što bih to radio sa regularnim indijskim mangom i vrstama kao što je alfonso, na primer. U Japanu, plod ove vrste manga je preskup jer se uzgaja u posebnim uslovima i skupocenom okruženju. U Indiji, sa druge strane, mi možemo uzgajati ovu sortu prirodnim putem, smanjujući troškove proizvodnje."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group