Appleton Estate planira da izbaci liniju 30. godina starog ruma

Po drugi put u svojoj 269. godina dugačkoj istoriji, Appleton Estate, najstariji brend koji bez prekida proizvodi rum na Jamajci, predstaviće ograničeno izdanje 30. godina starog pića, koje će definitivno prevazići dubinu i notu svog originalnog 30 Year Old izdanja, izbačenog pre deset leta...

Proizevši dva 30. godina stara ruma unutar jedne dekade, ovo predstavlja neverovatno dostignuće za destileriju smeštenu u mikroklimi jake karipske vreline. Ovo je iz razloga što ovakvo prirodno okruženje može rezultirati fenomenom znanim kao „tropsko starenje“, što dovodi do isparavanja ruma u većoj meri, od gotovo 6% na godinu dana. Normalno, na kraju tridesetogodišnjeg roka, isparenje – takozvani „anđeoski deo“, najverovatnije će istrošiti većinu, ako ne i sav rum u buradima.

Kako bi stvari bile još komplikovanije, iako samo najmlađi rum može biti legalno označen na flaši, a ovaj najnoviji 30 Year Old zapravo uključuje pića starija od pola veka. Međutim, glavni tehnolog u proizvodnji ovog alkoholnog pića, kompanije Appelton, Džoj Spens, osim što predstavlja prvu ženu sa ovom titulom, bila je u mogućnosti da testira profile koje je dostigla tradicionalnom mešavinom svog brenda, dodajući unikatnu jamajčansku verziju drevnog procesa za sazrevanje i starenje pića.

I zaista, kako rum stari, njegova čistoća se smanjuje, a zakoni Kariba nalažu da sve što se naziva rumom, mora imati čistoću od 80%. Ova 30 Year Old linija prevazilazi sve ove zahteve, dolazeći sa 86% čistoće, a tehnika koja se za to koristi ostaće tajna kompanije Appleton Estate, predstavljena prelepom nijansom naradžaste boje. Mada, u slučaju poslednje linije, zbog ekstenzivnog starenja, pojavile su se brojne kompleksne note, uključujući vaninu, med, pečene kruške i nešto što se prvi put pojavilo u prošloj Appleton 30 Year Old ediciji, aroma javora.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group