Lifestyle - Saveti

Alge – najveći neprijatelj akvarijuma

Danas ćemo vam dati nekoliko saveta koji će vam pomoći da  se izborite sa algama u akavarijumu...

Svi oni koji imaju akvarijume i koji se bave akvaristikom i akvaskejpingom znaju da su alge potpuna katastrofa. Ove žilave biljke se stvaraju čim neki parametri u vašem akvarijumu nisu dobri i kada se pojave jako ih je teško ukloniti. Postoji veliki broj različitih algi, od tačkastih i končastih do ogormnih i dlakavih koje mogu narušiti izgled vaše dekoraije i samih biljaka.

Danas ćemo vam okrenuti pažnju ka nekim faktorima koji dovode do pojave algi i koji će vam pomoći da ih izbegnete. U ovom slučaju je mnobo bolje sprečiti nego lečiti, jer kada vam se alge pojave, jako ih je teško ukloniti.

Glavni razlog zbog kojeg se one pojavluju jesu loši parametri u akvarijumu, a u to spadaju:

Svetlo
Filtracija
C02

Ovo su tri najčešća razloga zbog kojeg se pojavljuju alge i na njih morate jako dobro motriti ako želite da izbegnete ove zelene napasti. Prejako svetlo je najčešće glavni razlog pojavljivanja algi. Ako vam akvarijum stoji na mestu gde ga udara direktna siunčeva svetlost, alge će biti prisutne u roku od nekoliko dana, tako da vaš akvarijum mora biti u mestu koje je u hladu. Takođe, veštačko svelto koje pružate akvarijumu ne sme biti prejako i ne sme goreti duže od 8 sati.

Drugi razlog zbog kojeg se pojavljuju alge jeste zbog amonijaka koji se nakuplja u vodi. Amonijak se nakuplja posledicom raspadanja organskog materijala koje proizvode ribice i biljke. Zato je filtracija jako važna i potrebno je da imate odličnu biološku filtraciju koja će uklanjati višak amonijaka.

Na kraju,dolazimo i do C02 sitema, odnosno ugljen-dioksida. Mnogi vlasnici akvarijuma nemaju Co2 sistem i u tom slučaju morate imati slabije svetlo i biljke koje nisu zahtevne, ali ako imate CO2, svetlo možete pojačati i možete ubaciti jače biljke. Međutim, lošom kontrolom Co2 sistema možete napraviti pogodne uslove za alge, pa je jako važno da se dobro raspitate o tome koliko CO2 treba da ubacujete u vaš akvarijum.

Ako ove parametre uskladite, onda nećete imati problem sa algama.

V.P.

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group