Ekipa Mančester Sitija ponovo pod istragom zbog finansijskih malverzacija

Trenutni šampion engleske Premijer lige, ekipa Mančester sitija, optužena je za kršenje finansijskih regulativa pre više od deset godina i prema nekim izvorima, klub bi mogao da se suoči i sa izbacivanjem iz vrhunskog ostrvskog takmičenja...

Poslednji slučaj pokrenut protiv njih odnosi se na preuzimanje Sitija iz 2008. godine od strane šeika Mansura, koji je ovaj klub novčanim ulaganjima pretvorio u jedan od najdominantnijih u Engleskoj, sa četiri osvojene titule u petogodišnjoj eri Pepa Gvardiole.

Tačke optužnice, koje je pre nekoliko dana prenela Premijer liga, označene su sa ’bez presedana’ i navode da je klub već nekoliko puta izbegao da dostavi precizne finansijske informacije o svom poslovanju. Pored toga ’Građanima’ se takođe na teret stavlja da nisu otkrili ugovorne isplate i da su odbili saradnju sa istražiteljima Premijer lige.

Sa svim ovim novim tačkama optužnice, portparol mančesterskog tima izjavio je: „Fudbalski klub Mančester siti je iznenađen zbog ovog problema i ovih navodnih kršenja pravilnika Premijer lige, posebno kada imamo u vidu veliko angažovanje i ogromnu količinu materijala koju je obezbedio za izvršioce istrage“.

„Klub pozdravlja ponovnu reviziju ovog pitanja od strane nezavisne komisije, kako bi se na nepristrasan način sveobuhvatno razmotrila velika količina dokaza koja postoji i koja ide u prilog njegovoj poziciji. Sa svim tim na umu, veoma se radujemo što na ovu temu može biti stavljena tačka jednom zauvek.“

Poslednje optužbe datiraju sa kraja prošle dekade, odnosno iz godine kada je klub preuzet od strane dva brata i vladara Abu Dabija, obeleživši njegov brzi preokret u finansijskom i takmičarskom uspehu. Tokom ovog perioda, pojavile su se brojne sumnje vezane za potrošnju Mančester Sitija, kako po pitanju transfera, tako i plata koje klub omogućuje igračima u Premijer ligi, nakon čega se umešala i UEFA.

2020. godine, ovo evropsko fudbalsko telo zabranilo je učešće Sitiju u Ligi Šampiona tokom dve godine zbog kršenja finansijskih pravila, međutim, klub je ipak uspeo da preinači ovu odluku putem uložene žalbe. Ovoga puta, za razliku od UEFA organizacije, Premijer liga nema rok zastarelosti u svojim postupcima, što znači da Mančester Siti neće biti u mogućnosti da se žali na optužbe zbog važećih pravilnika koje naveo Sud za sportsku arbitražu.

Bitno je napomenuti da sama razmera prekršaja za koje je Mančester Siti ovoga puta optužen nije viđena nikada do sada i da ni jedna istraga nikada u istoriji nije trajala toliko dugo kao trenutni sllučaj protiv šampiona Engleske.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group