Mlada nada atletike koja već obara rekorde Jusejna Bolta

Nakon što je oborio rekorde Jusejna Bolta za trkače ispod osamnaest i ispod dvadeset godina, tokom prošlog vikenda na Track & Field Olympic Team Trials događaju, sedamnaestogodišnji Erijon Najton urezao je svoje ime u istoriju atletike kao najmlađi Amerikanac koji je postao deo muškog Olimpijskog tima ove zemlje, još od Džima Riuna, 1968. godine...

Kako se približava ovogodišnja Olimpijada u Tokiju, postalo je sve interesatnije videti šta svet sve ima da ponudi i malo bliže se pozabaviti ovim čudom od deteta i budućnosti svetske atletike, koju nadamo se neće ikvariti poznate stvari koje se vezuju za američke sprintere, koje nećemo danas ni pominjati. Momak visok 190,5 centimetara startovao je svoju sportsku karijeru u američkom fudbalu, koji je igrao tokom srednje škole, ali je ubrzo, nakon što je shvatio koliku brzinu poseduje, njegov trener urgirao da se prebaci na atletsku stazu, što se dogodilo pre tri godine.

Uprkos njegovom iznenadnom usponu na trkačkoj stazi, Najtonu su i dalje prilazili brojni skauti škola iz prve divizije, kako bi igrao fudbal za njih, ali sa nekoliko pobeda već ostavrenih u svojoj karijeri, kao i sverastućim atlestskim portfoliom, ovaj momak je ostao na stazi kako bi obeležio nešto za šta se očekuje da će biti veoma dobra i uzbudljiva karijera. Od kada je postao profesionalac tokom januara 2021. godine, nedugo nakon njegovog sedamnaestog rođendana, Najton je Iza sebr već imao podosta medalja, turnira i trofeja, koji su mu zajedno doneli zaradu od oko 200.000 dolara.

Ova zarada je uključila sponzorstvo sa kompanijom Adidas, koje je dodalo mladog atletu na njen spisak mladih nada, po neotrkivenoj cifri. Početkom godine, Najton je napisao na svom Instagram nalogu: "Znam svoj potencijal, vidim veliku budućnost svaki put kada se pogledam u ogledalo". On je takođe bio i deo Impossible Is Nothing kampanje nemačkog brenda, lansirane prošlog aprila. Mladi atletičar je odmah prepozat i postao cenjen zbog svoje samouverenosti, što je potpuno neverovatno, posebno kada se u obzir uzmu njegove godine.

Najton je i ranije iznosio poređenja sa Jusejnom Boltom, čak i pre nego što je oborio njegov rekord. Kada je upitan od strane novinara, na koga smatra da najviše liči u svetu atletike, ovaj dečak je odgovorio - "najverovatnije na Bolta, samo zato što sam visok koliko i on". Sa tokijskim Olimpijskim igrama koje su nam svakoga dana sve bliže i najboljim ličnim rekorodom od 19,84 sekunde ovog momka na 200 metara, 2021. može biti godina mlađanog Eriona Najtona, što ćemo svakako sa velikom pažnjom ispratiti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group