Novak se plasirao u polufinale US Opena

Posle velike borbe, srpski teniser je uspeo da se plasira u naredno kolo US Opena...

Kao što smo i najavili, Novaka nije čekao nimalo naivan protivnik, čak naprotiv. Đoković je dobio meč, uprkos tome što nije igrao na prepoznatljivom nivou i što je sa druge strane mreže imao raspoloženog protivnika. Srbin se plasirao u polufinale US opena, pošto je savladao Felisijana Lopesa, rezultatom 3:1 (6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (7-2)).

Posle dosta lakših protivnika, u ovom meču je naleteo na najprijatnije iznenađenje turnira. Đoković je počeo meč sasvim dobro, uz brejk i sigurne poene na mreži. Prvi set je trajao relativno kratko. Međutim, srpski teniser mučio se sa riternom, pa su se pojavili problemi u drugom setu – propustio je Novak brejk loptu u prvom gemu, a onda je nizom grešaka poklonio brejk rivalu. Nije Novak jednostavno ličio na sebe u tim trenutcima. Španac je sve do poslednjeg gema lako čuvao prednost, uzevši zasluženo set.

Na startu trećeg seta, Srbin je uspeo da povrati svoju igru i da natera protivnika na niz greški. Besneo je Đoković u pauzi između drugog i trećeg seta, ali je i posle osvajanja trećeg nastavio da bude nezadovoljan svojom igrom i često je komunicirao sa svojim stručnim štabom. U četvrtom setu viđena je velika borba. Servis, koji takođe nije bio na nivou tokom većeg dela meča, proradio je u završnici četvrtog seta, pa se ušlo u taj brejk. Lopes je osvojio prvi poen, lopta mu je za malo izašla u aut na drugom, a onda Novak preuzima potpuno kontrolu, prvo je napravio servis-viner, a onda smo napokon dočekali riterne – dva uzastopna pod noge Lopesu na mreži i dva mini brejka prednosti za 4:1. 

Tada se nazirao završetak, a Đoković je do kraja priveo tegoban meč kraju za dva časa i 41 minut igre.

"Servis nije funkcionisao u prvom delu meča, posle toga je bilo bolje. Servirao sam prilično solidno u prva 3-4 meča, sada to nije bio slučaj. Malo sam sebi zakomplikovao život na terenu. Počeo sam dosta dobro, s druge strane, da riterniram", rekao je Đoković.

"Imao sam prilično dominantan prvi set, brejk lopta u prvom gemu drugog seta, ali opet pad koncentracije, izgubljen gem i set je bio gotov. Sa ovakvim igračima, kada serviraju dobro, veoma je teško vratiti se u igru. Posle toga je bilo poprilično izjednačeno, opet dobar treći set, pogotovo u prvom delu. Četvrti nisam imao nešto mnogo šansi na riternu, dobro je servirao, pokrivao mrežu, ali završio sam posao onako kako sam želeo. Odličan taj-brejk, ubačeni ja mislim svi prvi servisi. S druge strane, anticipirao sam dobro na dva poena na njegov servis i dobio ta dva mini-brejka koja su ispostavilo se bila prednost koja sam zadržao do kraja"

U polufinalu srpski teniser će igrati sa braniocem titule Marinom Čilićem, koji je u pet setova eliminisao Žo-Vilfreda Congu. Njegov naredni rival je branilac titule na Flašing Medouzu koji ga nikad nije savladao u međusobnim duelima.

"Sigurno da mogu da iskoristim kao neku psihološku prednost. Ali on je igrao svoj najbolji tenis na US Openu prošle godine kada je i osvojio prvu Gren slem titulu. Poznajemo se izuzetno dobro, treniramo često, gotovo na svakom većem turniru bar jednom. Dobri smo prijatelji, izuzetno ga cenim. Opet, s druge strane, znam šta me očekuje. Verujem da će pokušati da bude agresivan, da igra kao i prošle godine protiv Federera i Nišikorija kada je i osvojio US Open", rekao je Đoković.

Ne želim da zvučim pretenciozno i da kažem da polufinale nije dobar rezultat. Čovek mora da vrednuje svaki rezultat, da ceni i poštuje svako dostignuće. Polufinale Gren slema, jednog od četiri najveća trunira na svetu je odličan rezultat, ali ja sam sebi zbog uspeha u proteklih 5-6 godina postavio visoke standarde i očekivanja i želim da idem dalje. Znam zašto sam došao ovde, a to je titula na US Openu. Nadam se da ću imati mogućnost da se borim za titulu u nedelju", rekao je Đoković.

Foto: Beta

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group