Šahisti optuženom za varanje obezbeđen rigorozniji pregled

Američki velemajstor, tinejdžer Hans Niman, prošao je kroz daleko rigorozniji bezbednosni pregled od ostalih igrača koji su stigli na Šahovski šampionat u SAD.

St. Louis Chess Club livestream predstavio je snimak devetnaestogodišnjeg Nimana kome su radnici obezbeđenja tokom ulaska u arenu naredili da se okrene kako bi proverili da li ima nešto u zadnjici, dok su dva igrača pre njega skenirana regularno sa prednje strane.

Ovaj momenat postao je viralan zbog toga što se oko ovog mladića vrte neverovatne glasine i pojedini ljudi tvrde kako je on koristio analne kuglice ili masažer prostate putem kog je dobijao poruke od svog trenera o pobedničkim potezima koji su mu doneli pobedu nad svetskim šampionom i norveškim velemajstorom Magnusom Karlsenom.

Karlsen je optužio Nimana za varanje tokom njegove igre u Sinquefield kupu prošlog septembra, izjavljujući da je njegov rival bio nefokusiran i da je njegov prekomerni progres bio veoma neobičan, dok je u sledećem meču Norvežanin prekinuo igru iz protesta nakon samo jednog odigranog poteza.

Prošle nedelje, navodi Chess.com publikacije optužili su Nimana da je varao u najmanje sto onlajn partija takođe. Niman priznaje da je varao samo dva puta u svojoj karijeri, u dvanaestoj i šesnaestoj godini, ali odbija da potvrdi sve ostale optužbe, nudeći da igra u bilo kojim uslovima koji mogu dokazati da klevetnici nisu u pravu. Niman je osvojio prvu rundu u američkom šampionatu protiv petnaestogodišnjeg Kristofera Joa.

„Ova igra je poruka svima“, izjavio je šahista nakon svoje pobede. „Sve je ovo počelo sa mojom izjavom da šah govori za sebe i sada smatram da je ova igra to i uradila, predstavljajući to kakav sam ja zapravo igrač. On je pokazao da neću odstupiti i da ću igrati svoje najbolje partije nevezano sa pritiscima sa kojima se susrećem.“

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group