Vožnja - Motori

Voxan Wattman postao najbrži električni motor na svetu

Ovaj dvotočkaš ima 362 KS i postiže maksimalnu brzinu od 408 km/h !!!

Francuski proizvođač motocikala Voxan uspeo je da osvoji titulu najbržeg električnog motocikla na svetu. Kompanija sa sedištem u Monaku već neko vreme radi na rekordnom električnom motociklu po imenu Wattman i prvobitno je planirao da izvede pokušaj postavljanja rekorda u julu ove godin. Međutim, pandemija je pokvarila planove, pa je obaranje rekorda odloženo za novembar. Električni motocikl proizvodi ekvivalent od 362 konjske snage, što mu daje neverovatno ubrzanje.

Voxan je oborio rekord na relativno maloj pisti od 2,77 kilometara aerodroma Marcel Dassault u Francuskoj. Biši moto GP šampion, Maks Bijađi, bio je taj koji je vozio motor i on je uspeo da postigne maksimalnu brzinu od 408 km/h.

Da bi ozakonio rekord u skladu sa propisima FIM-a o rekordima najveće brzine, Biađi je vozio Wattman-a takođe u suprotnom smeru, registrujući dvosmernu prosečnu brzinu od  380 km/h. Motocikl je bio opremljen modernizovanom karoserijom koja smanjuje otpor vazduh i koja je neverovatno snažna i dobro leži na putu. Voxan je uspeo da postavi 12 rekorda brzine, od kojih je 8 novoosnovanih. Voxan je takođe obećao da će se vratiti sledećeg leta i pokušati da postigne dvosmernu prosečnu maksimalnu brzinu od 400 km/h.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group