Bokserski trening od 10 minuta

Jedna od najzahtevnijih sportskih disciplina...

Mada većinu ljudi u momentu zaboli glava kada se pomene boks, jer ih isti asocira na milione udaraca koje bokseri „poklanjaju“ jedan drugom, isti ima brojne prednosti ako se zanemari ova „sitnica“. Naime, bok vam omogućava da brzo dođete u dorbu formu, sagorite suvišne kilograme, popravite vaše držanje, izgradite mišićnu masu i znatno se bolje osećate.

Boks će vam pomoći da budete snažniji, otporniji, hrabriji, kao i da u potpunosti vladate svojim pokretima. Izoštiće vam percepciju o svetu koji vas okružuju, vaše pokrete učiniće ismislenima a ne ishitrenim, i daće vam dodatno samopouzanje. Iako ga mnogi smoatraju vrlo grubim sportom, zapravo nije ništa grublji od košakre ili furbala, a da ne pominjemo vaterpola.

Ako ste raspoloženi da se upoznate sa pokretima karakterističnim za boks, pogledajte redove koji slede.

PLAN VEŽBANJA OD 10 MINUTA

- Vežbe koje slede možete izvoditi i van ringa, dakle u sopstvenom domu, a rezlutati će bit fantastični. Poželjno je da iste praktikujete minimum 3 puta u toku jedne nedelje, ali da pre njih odradite adekvatno zagrevanje, kako ne biste izvršili preveliki pritisak na svoje mišiće.

1. Udarac iz čučnja – Kao što sama vežba kaže, potrebno je da se nađete u čučnju, sa nogama raširenim u širini ramena. Kolena bi trebala da vam budu savijena, a šake skupljene ispod brade. Ostanite u tom položaju a zatim udarite jednom rukom u stranu, lagano okrećući torzo dok su noge mirne, a druga ruka je u položaju pored brade. Vratite ruku u prvobitni položaj i sve odradite još jednom sa drugom rukom. Udarci bi trebalo da traju oko 60 sekundi, nakon čega je poželjno da se istegnete i sve ponovije još dva puta. Lagano ali intenzivno.

2. Iskorak i udarac – Potrebno je da stojite uspravno sa stopalima raširenim u rasponu ramena. Šake treba da vam budu skupljenje na bokovima. Napravite iskorak jednom nogom i savijte je u kolenu, dok je druga noga savijena tako da kolenom skoro dodirujete pod. Ruka suprotna od noge kojom ste napravili iskorak treba da bude u letu i da izvodi udarac. Noge i ruke u ovom položaju bi trebalo da smenjujete što brže možete a sama vežba treba da se izvodi 20 sekundi. Nakon toga sledi karti predah pa ponovljena serija još dva puta.

3. Udarci i trbušnjaci – Potrebno je da ležite na leđima sa nogama blago savijenim u kolenima. Ako vam je teško da izvodite trbušnjake samo u ovom položaju, zakačite noge za nešto čvrsto ali nastojte da vežbu izvodite iz stomaka a ne iz stopala. U ovom položaju ruke bi trebale da vam budu savijene u laktovima i držite ih blago podignute u visini lica. Dok radite trbušnjake istovremeno izvodite udarce, smenjujući ruke. nakon 20 udaraca, napravite kratku pauzu, dođite do daha i natrag na još dve ture.

4. Klasični udarci u boksu – Ovi udarci se izvode u stojećem položaju sa nogama blago savijenim. Važno je da ne zaboravite na savijanje kolena kako ne biste izgubili ravnotežu. Dok vam je jedna noga blago ispred druge, ruke su vam savijene u laktovima i nalaze se ispod brade. Udarac šakom uputite jednom rukom, okrećući torzo u stranu suprotnu od noge koja je ispred. Ponovite sve i sa drugom rukom, odnosno nogom i tako oko 60 sekudni. Kratki predah i dve serije zatim, sasvim će biti dovoljne da se osećate bolje nego ikad, spremni da se suočite sa svim izazovima savremenog doba.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group