Tom Henks tvrdi da je njegova AI verzija korišćena u reklami bez njegovog pristanka

Tom Henks je upozorio svoje obožavaoce da pripaze na novu reklamu u kojoj se on navodno pojavljuje...

Holivudski glumac je otkrio da, iako čovek koga je moguće videti u ovoj reklami liči na njega, to zapravo nije on i sve je samo trik veštačke inteligencije. Henks je prethodno bio veoma jasan po pitanju zabrinutosti vezano za sve što okružuje veštačku inteligenciju i na koji način ona može biti okrenuta protiv poznatih ličnosti.

Kako se ispostavilo, njegova zabrinutost je bila potpuno opravdana, dok je u svom postu na Instagram platformi Henks podelio nekoliko kadrova iz reklame, sa opisom koji glasi: „PAZITE!! Postoji snimak u kom promovišem neki stomatološki plan sa AI verzijom sebe. Ja nemam ništa sa tim“.

Sve ovo se dešava nakon štrajkova u Holivudu, tokom kojih su glumci i pisci izrazili slične zabrinutosti po pitanju veštačke inteligencije i njenog potencijalnog uticaja na njihove poslove. Tokom razgovora u jednoj emsiji prošlog aprila, nekoliko dana pre nego što je štrajk krenuo, Henks je govorio o uticaju upotrebe veštačke inteligencije u industriji.

„Videli smo da ovo dolazi. Videli smo da će uskoro sve te nule i jedinice unutar računara biti moguće moguće pretvoriti u lica ljudi i određene ličnosti“, objasnio je Henks. „Sada, kada je zabeležen samo rast u ovom polju, možemo videti veštačku inteligenciju u svakoj sferi našeg postojanja. Mogu vam reći da se diskusije vode u svim udruženjima, svim agencijama i svim pravnim firmama kako bi se došlo do pravnih posledica mog lica i mog glasa - i svačijeg drugog - budući da je to naša intelektualna svojina."

„Trenutno, ukoliko bih želeo, mogu da sastavim niz od sedam filmova u kojima bih igrao i u kojima bih imao trideset i dve godine, od sada pa do carstva nebeskog. Danas svako može predstaviti sebe u bilo kom životnom dobu uz pomoć veštačke inteligencije ili dipfejk tehnologije.“ Henks je dodao da je veoma zabrinut zbog toga što on može biti korišćen u budućnosti, nakon što napusti ovaj svet.

Kako je glumac zaključio: „Sutra me može udariti autobus i to bi bilo to, ali moji performansi se mogu nastaviti u beskraj. Pored razumevanja da se ovde radi o poslu koji je obavila veštačka inteligencija ili dipfejk, ništa drugo ne bi moglo da vam nagovesti da to zapravo nisam ja. Sve to će imati neki stepen realističnog kvaliteta, što će ujedno biti umetnički, ali i pravni izazov“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks)

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group