Amerikance oduševili nasukani morski penisi

Na hiljade penis riba nasukalo se na pesak kalifornijske obale...

Urechis caupo, stvorenje nadaleko poznatije po svom falusnom imenu iz očiglednih razloga, predstavlja vrstu morskog beskičmenjaka koji veći deo svog života provodi penetriran u mekani sediment morskog tla. Ovi crvi mogu živeti u pesku do dvadeset i pet godina, gledajući svoja posla, hraneći se planktonima, bakterijama i drugim malim stvorenjima koji upadnu u njihovu zamku od šlajma.

Međutim, ovi stvorovi, koji podsećaju na muški polni organ i mogu porasti i do trideset centimetara, deluju kao da su uznemireni i isterani iz svog života mirne svakodnevnice, završavajući razbacani na plaži koliko pogled seže.

Kako je lokalni stanovnik i fotograf ovog slučaja, Dejvid Ford, izjavio za medije: „Nisam imao pojma šta bi ona stvoranje mogla biti, znam samo da su se protezala na tri kilometra plaže“. Da stvar bude gora, ovaj čovek je dodao: „Šetao sam još jedno pola sata i mogao sam da ih vidim razbacane svuda, sa galebovima koji su bili svuda na plaži tokom čitavog puta, gutajući koliko god da im u tela može stati“.

Biolog Ivan Par, pisac kolumne ’Ask the Naturalist’, bio je zadužen za razotkrivanje misterije širokim američkim masama. Porodica Urechis sastoji se od četiri vrste penis riba, sa U. Caupo koja predstavlja jedinu sortu koja se može naći u Severnoj Americi i ostale tri koje su rasprostranjene u Aziji, gde se smatraju za delikates. Ovi crvi u pesku ili mulju kreiraju oblik slova U, kako bi nakon toga izlučili ljigavu sluz u obliku mreže, koja se proteže do njihovih usta i pomaže im prilikom usisavanja hrane.

„Koristeći peristaliku, odnosno kontrakcije, ovaj crv pumpa vodu kroz svoj sistem i usisava planktone, bakterije i ostala sitna stvorenja“, objasnio je Par. „Kao u svakom vakuumu, mreža se polako zatvara, tako da crv vuče do samog kraja svojih usta, zadržavajući čestice koje želi da pojede, prosleđujući otpad i nejestive materije nazad kroz tunel.“

Ove životinje su dobile ime ’crvi krčmari’ zbog toga što se brojna druga stvorenja često useljuju u njihove sa ljubavlju kreirane tunele. Međtim, njima je ostalo ime ’ribe penis’ zbog toga što zaista izgledaju kao muški alati. „Poslednji slučajevi nasukanih penis riba jasno predstavljaju rizike izgradnje domova u pesku“ dodao je Par. „Jake oluje, posebno tokom El Njinjo godina, nažalost su u mogućnosti da poremete plimsku zonu, razdvajajući segmente i ostavljajući njihove sadržaje nasukane na obali“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group