Brzo širenje smrtonosne gljivice iz „Last of Us“ predstavlja „globalnu pretnju“

'Brzo širenje' gljivice Candida auris može predstavljati 'ozbiljnu' pretnju ako se infekcije ne ukrote - sa izbijanjem koje je sablasno imitira ono u HBO seriji The Last of US…

Stručnjaci su „zabrinuti“ jer „alarmantno širenje“ smrtonosne gljive može predstavljati „ozbiljnu globalnu pretnju po zdravlje“.

Širenje Candide auris ima jezive paralele sa HBO serijom The Last of Us, gde gljivica kordicepsa iz stvarnog života inficira ljude i izaziva zombi apokalipsu, pri čemu je broj gljivičnih infekcija naglo porastao poslednjih godina.

Prema izveštaju Annals of Internal Medicine objavljenom u ponedeljak, došlo je do „dramatičnog“ povećanja slučajeva u 2021. Prvi slučaj infekcije prijavljen je u SAD 2016. Godine, a sada je otkriven u 30 zemalja i više od polovine od 50 Sjedinjenih Država. Broj slučajeva se skoro udvostručio sa 756 u 2020. na 1.471 u 2021.

Dr Megan Lajman, glavni medicinski službenik CDC-ovog ogranka za mikotične bolesti, rekla je: „Videli smo porast ne samo u oblastima gde smo imali zabeležene transmisije, već i u novim delovima sveta.” Infekcije nastavljaju da rastu sa 2.377 kliničkih slučajeva koje je CDC prijavio 2022, navodeći da ova gljivica može izazvati teške bolesti kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom, može se širiti od osobe do osobe ili putem interakcije sa kontaminiranim površinama.

CDC je saopštio da gljivica „predstavlja ozbiljnu globalnu pretnju po zdravlje“, pri čemu više od jednog od tri pacijenta sa infekcijom krvi, srca ili mozga Candida auris umire.

Kao i u seriji The Last of Us, stručnjaci su upozorili da su sve više temperature nastale usled globalnog  zagrevanja primorale gljivicu da mutira u skladu sa uslovima. Mikrobiolog Arturo Kazadeval izjavio je za Vašington post: „Ovako klimatske promene ili globalno zagrevanje mogu da donesu bolesti, jer one moraju da se prilagode okruženju da bi preživele, a zatim će najverovatnije dobiti kapacitet da prežive i u ljudskom organizmu ako ga do tada nisu imale.”

I dok je širenje gljivica „zabrinjavajuće“, epidemiolog dr Valid Džavaid rekao je da se nećemo pretvoriti u zombije koji jedu meso. „Ovo je infekcija koja se javlja kod izuzetno bolesnih osoba koje obično imaju brojne druge komorbiditete”.

Dr Lajman je zaključila da je „brzi porast i geografsko širenje“ gljivičnih infekcija „zabrinjavajuće“ i da postoji veća potreba za „kontinuiranim nadzorom“.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group