Hladna voda je tempirana bomba, čuvajte se!

Čaša hladne vode deluje kao pravi spas u vrelim letnjim mesecima ili nakon napornog treninga...

Međutim, iako će vas okrepiti trenutno ista nije dobar izbor za vaše organizam, pa s stoga ni po vaše zdravlje. Verovatno će vam biti teško da poverujete ali čaša vode umere temeperature (dakle ne morate baš da pijete vruću vodu) mnogo je korisnija za vaše telo od izvorski ledene.

Iako je tuširanje hladnom vodom preporučljivo, stručnjaci na ovom polju nikako ne savetuju da posežete za hladnom vodom. Otkrivamo vam koja su to negativna svojstva hladne vode, a ujedno vam upoznajemo sa pozitivnim stranama tople vode.

PROBLEM BROJ 1

Hladna voda, kao i svi ledeni napici poput sokova, šejkova, gaziranih pića i slično utiču na skupljanje naših krvnih sudova. To ne bi bilo tako strašno da u tom slučaju varenje hrane koju smo prethodno pojeli nije ograničeno i otežano, a i sama hidtratacija tela je znatno sporija.

PROBLEM BROJ 2

Kada popijemo hladno piće, u našem telu dolazi do sprečavanja apsorbcije nutricijenata koji nam daju energiju. Naše telo u tom slučaju svoju postejeću energiju troši kako bi regulisalo temperaturu u samom organizmu, iako mi mislimo da smo ga adekvatno rashladili i pomogli mu. Ovakovo ponašanje može dovesti i do opadanja nivoa vode u organizmu, što je sasvim suprotno od onog što želimo da postignemo.

Prednosti tople vode:

- Čaša vode umerene temperatute, poboljšava i ubrzava hidrataciju organizma. Nakon iste vaš organizam ne troši dodatnu snagu i vi se osećate daleko svežije.

- Stimulišu se ujedno i prirodni enzimi za varenje hrane, pa se u organizmu oslobađa neophodna enegrija. Hrana koju ste upravo pojeli, mnogo se lakše prerađuje i ne stvara se osećaj težine u stomaku.

- Stručnjaci savetuju da svakog jutra popijete čašu mlake vode sa par kapi svežeg limuna kako biste bili spremni za sve izazove koji vam slede.

Možda će vam u početku biti teško da hladnu vodu zamenite toplom, ali već nakon kratkog perioda tokom kog ste izvršili ovu zamenu, primetićete brojne pozitivne promene na sebi.

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group