Kanadska vojska dobija novi pravilnik oblačenja i muškarce u suknjama

Zvončići, zvončići zvone celu noć..

Kanada je najavila promene u kodeksu oblačenja svoje vojske, dozvoljavajući svojim članovima da imaju duge nokte, tetovaže na licima i farbane kose, sa dodatnim pravilom koje muškarcima omogućuje da nose suknje.

Ništa ne pruža komfor kao kada vam se mošnice ko u bika slobodno klate na povetarcu, ali to su muškarci do sada uglavnom mogli da dožive u Škotskoj – i još nekim delovima Ujedinjenog Kraljevstva - bez veće bojazni da će ih neko pomešati sa ženama. Sa druge strane, silna kanadska vojska objavila je ove nedelje kako je revizija kodeksa oblačenja odavno zakazana, ali da sve promene koje donosi nisu olako unete.

„Izgled Kanadskih oružanih snaga (CAF), ne održava korak sa kanadskim društvom kome služi“, stoji u zvaničnom dokumentu koji je predstavljen javnosti. CAF tvrdi da je cilj ove reforme, koja stupa na snagu septembra meseca ove godine, činjenje pravila prustupačnijim rodno neutralnim osobama.

Jedna od glavnih promena jeste što uniforme kanadske armade neće više biti podeljene na polne kategorije, što znači da vojnici koji se identifikuju kao muškarci imaju priliku da nose suknje jer su se reference na muško ili žensko potpuno uklonile u korist predmeta kao što su najlonke, tašne i pomenute suknje.

Pored toga, regruti više neće morati da briju svoje glave tokom baznih treninga i od stupanja na snagu nove regulative neće postojati restrikcije u dužini kose, ukoliko ona ne utiče na performanse vojnika, naravno. Članovi vojske moći će da farbaju svoju kosu, imaju duge nokte i pirsinge, ukoliko ni oni ne utiču na njihove zadatke.

Tetovaže na licima takođe su prihvaljive u kanadskoj vojsci, osim u slučajevima kada su povezane sa bandama ili diskriminišuće prema drugima. U novoj verziji pravilnika oblačenja kanadske vojske postoji paragraf koji je uklonjen, a on se odnosio na žvakanje žvaka, vucaranja okolo i šetanja parova koji se drže za ruke. Međutim, pored opštih vizuelnih orgija, novi pravilnik nalaže da svi ugovorci, dok su u svojim uniformama, moraju odavati projekciju pozitivne vojne pojave.

Iako je ovakvu promenu i korak ka poštovanju različitosti u vojsci ocenio pozitivnom, načelnik Generalštaba Kanadskih oružanih snaga, General Vejn Ajri, priznao je da će ovakav potez definitivno doneti veliki broj debata i nesuglasica.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group