Na turniru u Rusiji robot šahista polomio dečaku prst

Robot koji igra šah zgrabio je i polomio prst sedmogodišnjem detetu koje je igralo meč sa njim na moskovskom turniru...

„Robot je polomio detetu prst“, izjavio je Sergej Lazarev, predsednik Moskovske šahovske federacije, za TASS novinsku agenciju nakon meča, dodajući da je mašina do sada odigrala stotine mečeva bez ikakvih incidenata i problema. „Ovo je strašno loše, naravno“, dodao je.

Snimak neočekivanog i užasnog događaja objavljen je putem Baza Telegram kanala i predstavlja nam robota koji hvata dečaka za prst i nakon što su primetili uznemireno dete žena i tri muškarca su pritrčali kako bi ga izvukli iz mehaničkog stiska mašine.

Sergej Smagin, potpredsednik Ruske šahovske federacije, izjavio je za Baza kanal da deluje kao da je mašina poskočila nakon što je uzela jednu od figura od svog protivnika, ali umesto da sačeka da završi svoj potez, dečak je reagovao previše rano.

„Postoje određene bezbednosne mere koje je dete navodno prekršilo. Kada je izveo svoj potez dečak nije shvatio da bi trebalo da sačeka“, dodao je Smagin. „Ovo je izuzetno redak slučaj i prvi kog se zapravo mogu setiti.“

Lazarev je dodatno objasnio da je dečak izveo svoj potez previše brzo, što je dovelo do toga da ga robot uhvati za ruku. U svakom slučaju, prema zvaničnicima federacije, tvorci robota će morati ponovo da osmisle njegov sistem.

Baza Telegram kanal identifikovao je dečaka kao Kristofera, za koga se tvrdi da je jedan od trideset najtalentovanijih šahista u Moskvi i kategoriji ispod devet godina. „Ljudi su pohitali da pomognu i izvukli su prst mladog igrača, ali fraktura nije mogla da bude izbegnuta“, navedeno je.

Lazarev je izjavio za TASS agenciju da Kristofer, čiji je prst postavljen u gipsanu longetu, nije delovao preterano uznemiren ovim incidentom. „Dete je igralo sledećeg dana, završavajući turnir do kraja i voloteri su pomogli da snimi svoje poteze.“

Međutim, veruje se da su roditelji dečaka kontaktirali kancelariju javnog tužioca: „Trenutno se nalazimo na vezi sa njima, kako bismo izašli u susret i pomogli na bilo koji način“, stoji u zvaničnom saopštenju tužilaštva. Smagin je dodao za RIA Novosti da je ovaj incident nesrećni splet okolnosti i slučajnost, tako da je šahovska mašina potpuno bezbedna za upotrebu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group