NASA želi da uništi Zemlju potencijalno opasnim patogenima sa crvene planete?

Istraživanje Marsa i dalje predstavlja fokus u internacionalnoj svemirskoj zajednici i organizacije širom sveta, posebno one u Kini i SAD, poseduju svoje ciljeve kada se radi o prikupljanju uzoraka sa ove planete i njihovog vraćanja u zemaljske laboratorije u toku sledeće dekade...

Pojedini naučnici međutim, nisu preterano oduševljeni zbog ovakvih misija, sa brojnim koji se plaše kako bi uzorci sa Marsa mogli da sadrže do sada nepoznate i potencijalno opasne po život interplanetarne patogene i na zvaničnom NASA forumu oni su izrazili svoje bojazni bez ikakve sumnje.

„Da li ste vi potpuno poludeli?“, izjavio je jedan naučnik. „Ne samo ne, već dođavola ne. Ni jedna nacija ne bi trebalo da na ovaj način rizikuje život na čitavoj planeti“. Suideći prema izvorima, NASA ostaje pri svom da ovakve misije ne donose nikakve rizike po ekologiju i ljudsku bezbednost, što je mišljenje koje dele brojni eksperti.

Slavni astrobiolog Stiv Bener sa druge strane, izjavio je da, ako bi materijali sa Marsa mogli predstavljati pretnju po Zemlju, mi bismo to do sada već znali. Mars je često meta asteroida i ostalog svemirskog kamenja, što rezultira regularnim raspršivanjem planetarnih supstanci, sudeći prema naučnicima. Ovo znači da oko 500 kilograma marsovskog materijala već stiže na našu planetu svake godine, dok ovaj naučnik navodno čak i drži nešto kamenja sa crvene planete na svom radnom stolu.

„Prošlo je više od 3,5 milijardi godina od kada se život pojavio na Zemlji, a za to vreme milijarde drugog kamenja imalo je slično putovanje“, izjavio je astrobiolog. „Ukoliko mikrobakterije postoje na Marsu i postoji šansa da ispune zemljinu biosferu, onda se to već dogodilo, dok nekoliko kilograma više iz NASA misija neće napraviti nikakvu razliku.“

Pristup Američke svemirske agencije nije bez opreza, jer ona planira da odloži primerke na bezbednom, u posebnoj biolaboratoriji u blizini udaljene vazdušne baze vojske SAD u Juti, gde će ujedno biti organizovano i sletanje ovih letelica.

Istraživanje donosi mnogo toga nepoznatog, ali kako ispada čini se malo verovatnim da bi bilo kakav patogen stoper sa Marsa mogao izazvati haos na našoj plavoj planeti. Međutim, sa toliko velikim ulogom, veoma je važno voditi pravu debatu o tome kako bismo dalje ublažili potencijalne rizike.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group