Naučnici dokazali da vejpovanje nepovoljno utiče na testise

Naučnici u Turskoj želeli su da testiraju efekte vejpovanja i uticaj istog na veličinu testisa i broj spermatozoida...

Naravno, oni su svoje istraživanje sproveli na pacovima, dajući im da puše ili udišu paru električnih cigareta dva puta dnevno po sat vremena. Ova studija objavljena je u španskom medicinskom žurnalu Revista Internacional de Andrología i otkrića su u najmanju ruku interesantna.

Naučnici su zaključili da se broj spermatozoida kod pacova smanjio za 98,5 miliona spermatozoida na milimetru na 95,1 milion nakon e cigareta. Miševi i pacovi poseduju anatomske, fiziološke i genetske sličnosti sa ljudima i upravo se zbog toga koriste sve vreme tokom eksperimenata.

Istraživači tvrde da njihova ispitivanja pružaju uzbudljivu priliku da se unapredi trenutno znanje vezano za udisanje isparenja i efekata električnih cigareta na patogenezu muškog genitalnog sistema. Oni veruju da je jedino ograničenje njihovog istraživanja to što je ono izvedeno na pacovima i da bi se ono trebalo ponoviti na ljudima kako bi se podaci mogli potvrditi ili uporediti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group