Naučnici i akademici zahtevaju da se oteto istorijsko blago vrati Egiptu

Više slika

Više slika

Egipat sa punim pravom zahteva da se njegov legendarni kamen iz Rozete vrati nazad...

Repatriate Rašin, vođa tima koji stoji iza nove kampanje, zahteva od Velike Britanije da vrati nekoliko drevnih artefakata koji su nelegalno oteti od Egipta.

„Istorija ne može biti promenjena, ali svakako može biti ispravljena“, glasi slogan kampanje koja se priključila u mrežu zahteva za vraćanje istorijskog dobra koje je pomoglo dešifrovanju hijeroglifa. Za sve koji nisu upoznati, kamen iz rozete je predstavljao ključ prilikom prevođenja egipatskih hijeroglifa na moderne jezike.

Ovo drevno blago otkriveno je 1799. godine, nakon što je iskopano u blizini grada Rašida, u toku egipatske invazije Napoleona Bonaparte. Kada je Britanija pobedila Napoleona 1801. godine, ona je prebacila kamen iz Rozete iz Francuske u Englesku, gde se nalazi od 1802. godine, od kada je izložen u Britanskom muzeju.

Kamen je ostao obavijen misterijom godinama nakon krađe, sve dok 1822. godine Žan-Fransoa Šampolion nije shvatio kod njegovog pisma, koji je kasnije bio ključni faktor prevoda hijeroglifa, drevnog jezika za koji se dugo smatralo da je mrtav u tom periodu. Nakon toga, kamen je zadržan u Britanskom muzeju, gde se i danas nalazi u postavci.

Sada egipatski akademici i naučnici zahtevaju da se ovaj artefakt vrati. Monika Hana, akademik koji predvodi peticiju, objasnila je zbog čega se ovaj zahtev za vraćanje kamena iz Rozete razlikuje od prethodnih, izjavljujući za CBS: „Prethodno je samo vlada potraživala vraćanje imovine Egipta, ali danas ovo zahtevaju ljudi koji žele da se njihova kultura vrati kući“. Potpuno uverena u svoju misiju Hana je dodala: „Definitivno će svi predmeti ove vrste jednoga dana biti ponovo zajedno tamo gde im je mesto i to je samo pitanje vremena.“

Zadržavanje monumentalnih istorijskih otkrića i nalaza otetih iz njihovih domova putem nasilja i bespravnih ugovora, dokazujući da dekolonizacija nije samo jednostavna priča iz prošlosti, već savremen problem kome se svet mora okrenuti kako bi konačno bio rešen.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group