Naučnici koji ne slušaju mudrog Hokinga potencijalno mogu stvoriti velike probleme

Grupa naučnika ignoriše upozorenja Stivena Hokinga svojim planovima da otkrije lokaciju naše planete mogućim formama vanzemaljskog života...

Projekat Svetionik u galaksiji deluje alarmantno i zabrinjavajuće na više načina. On ne samo da sadrži neželjenu sliku nage žene i muškarca, već takođe potpuno otkriva informacije o našem sunčevom sistemu, DNK i Arcibo radio teleskopu, koji emituje poruku od 1974. godine kako bi pokušao da istraži svemir u potrazi za bilo kakvim vanzemaljskim životom.

Uključujući ovakvu informaciju, autori ovog projekta i potencijalnih FAST i SETI istraživanja, smisleno su potpuno odbacili sve zabrinutosti teorijskog fizičara i direktora istraživanja u Centru za teorijsku kosmologiju pri Kembridž Univerzitetu, Stivena Hokinga. Tokom 2015. godine i lansiranja Breakthrough Listen, stomilionskog projekta traganja za vanzemaljskom komunikacijom u univerzumu, Hoking je upozorio naučnike na moguće posledice traganja za vanzemaljskim životnim formama.

Kako je legendarni i najbrilijantniji um na planeti tada izjavio: „Ukoliko posmatrate istoriju, kontakt između ljudi i manje inteligentnih organizama često je bio katastrofalan sa njihove tačke gledišta, dok su se susreti između civilizacija sa naprednim i onih sa primitivnim tehnologijama uvek završavali loše po one manje napredne“. Kosmolog je objasnio da vanzemaljci nas ljude možda ne vide vrednijim od onoga kako mi posmatramo bakterije, na primer.

Međutim Džamila Hah, naučnik uključen u novi ’BITG’ projekat, uopšte se ne slaže sa tim. Kako je ona izjavila za Newsweek: „Teza Stivena Hokinga je veoma inspirativna, ali moj lični zaključak navodi me na to da svaka civilizacija koja je u mogućnosti da razume i prevede našu poruku, najverovatnije mora biti podjednako, ako ne i inteligentnija od nas, potpuno oprezna po pitanju našeg postojanja. Upravo zbog toga, sve dok se kontaktu pristupa sa jasnim znakom mira, može se pretpostaviti da mogućnosti i otkrića koja dolaze sa komunikacijom potpuno nadmašuju rizike“.

Projekat predlaže poruku napisanu u binarnom kodu, sastavljenom uglavnom od nula i jedinica, kao vrstu jezika koja je najuniverzalnija. Pored osnovnih matematičkih i fizičkih koncepata, ova poruka uključuje i informacije o biohemijskom sastavu života na Zemlji, vremenske pozicije našeg sunčevog sistema u Mlečnom putu u odnosu na poznata zbijena zvezdana jata, zajedno sa digitalnim prikazima sunčevog sistema i površine naše planete.

Iako su pokušaji stupanja u kontakt sa vanzemaljskim vrstama tokom poslednjih 150 godina bili potpuno neuspešni, za egzoplanetu Glize 832 c se smatra da može biti nastanjiva. Mada, kako je Hoking 2016. godine upozorio putem svog onlajn dokumentarnog programa Omiljena mesta Stivena Hokinga: „Jednoga dana možemo dobiti signal sa planete nalik Glize 832 c, ali bi trebalo da budemo veoma obazrivi prilikom slanja odgovora“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group