Naučnik nakon sto dana provedenih u okeanu izašao dosta mlađi i boljeg zdravlja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

Naučnik koji je proveo sto dana živeći pod vodom tvrdi da se oseća daleko mlađim i da za to postoji veoma dobar naučni razlog...

Džo Dituri, takođe poznat i kao dr Deep Sea, oborio je rekord po pitanju dana provedenih ispod vode u okviru testa namenjenog otkrivanju uticaja ovakvog okruženja na ljudsko telo. Iako je studija delimično izvedena u sferi inovativnog načina za otkrivanje morskog ekosistema, on je takođe predstavljao veliku šansu za istraživanje ovog biologa sa Univerziteta Južna Florida.

Njegov boravak na deset metara ispod površine atlantskog okeana, u habitatu veličine deset kvadrata, nije bio u potpunosti usamljen, jer je Dituri imao posete drugih naučnika, pa čak i članova porodice koji su bili u mogućnosti da zarone i provere kako se drži, ali jedan od najvećih evekata života na ovoj dubini predstavlja to što je, kako sam tvrdi, sada deset godina mlađi.

Ovo nije samo običan komentar na ličnu percepciju zdravstvenog stanja i opaska na to koliko je dobro odreći se svega pod vodom na sto dana, jer se iza njega zapravo nalazi pravo medicinsko obrazloženje i uzročnici koji zaista čine da se ovaj čovek oseća daleko bolje. Nauka koja se krije iza svega navodi da se na kraju naših hromozoma nalaze stvari koje se zovu telomere, zadužene za pomoć prilikom izbegavanja da naši DNK lanci budu oštećeni, ali kako starimo, ovi bitni delovi mehanizma našeg postojanja se skraćuju.

Sve to predstavlja deo procesa starenja, ali postoje određeni napretci u polju regeneracije i podmlađivanja, koji sugerišu da provođenje vremena u komorama sa kiseonikom pod pritiskom, baš kao što je bio Diturijev habitat u kome je živeo sto dana, može drastično produžiti telomere. On je živeo u nečemu što se suštinski može smatrati hiperbaričnom komorom, odnosno okruženjem u kome se osobi telomeri mogu produžiti u već isprobanim i dokazanim medicinskim testiranjima.

Upravo je ovo razlog zbog kog se naučnik oseća mlađe, zajedno sa brojnim drugim prednostima po zdravlje u kojima je uživao tokom svog boravka u okeanu. Biologov metabolizam je poboljšan tako da je postao dosta vitkiji, sa brojem matičnih ćelija koji mu se značajno povećao takođe. Ovo su veoma pozitivne vesti po pitanju zdravlja za ovog čoeka, dok bi u budućnosti ljudi mogli da silaze u svoje podvodne komore na nekoliko nedelja zbog tretmana podmlađivanja.

Da stvar bude još interesantnija, iako je Džo Dituri bio u okeanu radi izvršavanja eksperimenata deluje da je on na kraju završio kao najdragoceniji eksperiment od svih.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group