Nemačka firma želi da generiše beskonačnu energiju upotrebom laserske tehnologije

Više od pola veka, naučnici i vlade širom sveta pokušavaju da ukrote nuklearnu fuziju sa zadatkom kreiranja sveta nultih emisija gasova staklene bašte...

Nuklearna fuzija predstavlja nuklearnu reakciju u kojoj se energija proizvodi zajedničkim spajanjem lakih atoma. Nuklearna fuzija potencijalno može obezbediti jeftin, održiv i skoro neograničen oblik energije. Međutim, General Fusion i CFS nisu jedine tehnološke firme koje se bave nuklearnom fuzijom.

Kompanija Marvel Fusion, nemački brend koji se bavi obnovljivom energijom, razvija fabriku optimalne fuzione energije uz upotrebu poslednjih dostignuća u polju nano i laserskih tehnologija. Strategija koju je ovaj nemački brend preuzeo ima za cilj da iskoristi pulsnu fuziju kao mogućnost za transformaciju energije na globalnom nivou i generisanje proizvodnje oslobođene ugljenika.

Marvel Fusion, za razliku od druge dve pomenute kompanije, poseduje unikatnu strategiju i koristi brze laserske i nano uređaje kako bi generisala procese ne termalne nuklearne fuzije, već magnetizam. Siemens Energy, TRUMPF i Thales predstavljaju neke od tehničkih kompanija koje aktivno pružaju sredstva ovom projektu, ali Marvel Fusion zapravo nije jedini brend koji eksperimentiše sa ovim sistemom.

HB11, EX-Fusion i Focused Energy su samo neke od njih. Mortiz von der Linder, dr Karl Georg Šlesinger, dr Geof Korn i dr Paša Šabalin kreirali su Marvel Fusion 2019. godine i njihov tim uključuje eksperte u nanostrukturama, fizici elementarnih čestica, mašinskom učenju, oftamologiji i tehnologiji ultra kratkog pulsnog lasera.

„Trenutno je prisutan novi osećaj entuzijazma koji se širi svetom po pitanju napretka u polju fuzije, ali ono što je daleko važnije jeste da postoji fundamentalno uzbudljiv i inovativan koncept za stvaranje revolucionarne, razumno čiste i bezbedne fuzione energije“, izjavio je Hendrik Brandis iz kompanije Marvel Fusion.

Prema von der Lindenu, ekstremno ozbiljne temperature neće biti potrebne kompaniji Marvel Fusion. Kompanija poseduje lasere ultra kratkog pulsa poslednje generacije, zadužene za uvećavanje svetlosnog snopa, kao i bor koji predstavlja glavni izvor za postizanje fuzionih temperatura putem Kolombove erupcije. Bor je element do koga je prilično lako stići na Zemlji, posebno u poređenju sa helijumom, sa velikim nalazištima boraksa u Kaliforniji i Turskoj.

Ova kompanija primila je 35 miliona evra u donacijama kako bi nastavila svoj rad na istraživanju i komercijalizaciji ove tehnologije nuklearne fuzije. Marvel Fusion kompanija dobila je i dodatnih 60 miliona evra od strane investitora Earlybird Venture Capital prošlog februara.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group