Nezapamćene vrućine na Zapadnoj Obali odnose velike žrtve pa čak i čitave gradove

Devedeset procenata Litona, u Britanskoj Kolumbiji, malog mesta od oko 250 stanovnika, izgorelo je do tla nakon najvrelijeg dana u Kanadi i najveće temperature svih vremena od 49,6 stepeni Celzijusa...

"Nije ostalo previše od od Litona", izjavio je Jan Polderman, gradonačelnik ovog mesta za BBC. "Vatre su kuljale svuda". Veći deo zapadne obale je doživeo rekordne temperature ovog leta, najvećim delom zbog klimatskih promena, u užasavajućem predskazanju svega što će tek doći. Preko sto šumskih požara gorelo je kanadskim provincijama, od kojih su 47 startovala u nekoliko poslednjih dana, sudeći prema Global News mreži.

Britanska Kolumbija je zabeležila rekordni broj preminulih od 486 slučajeva, u svega pet dana, što je zastrašujuće u poređenju sa prosekom od samo 165 tokom uporednog perioda visokih vrućina. Zvaničnici veruju da je vrućina igrala najveću ulogu u smrti 65 osoba samo u Vankuveru od prošlog petka.  

Na svu sreću, stanovnici su bili u mogućnosti da napuste svoja prebivališta pre nego što je Liton progutao plamen. "Ljudi su u suštini samo pokupili svoje ljubimce, ključeve i uleteli u vozila kako bi pobegli od stihije", dodao je Polderman. Neverovatnih 710.117 munja besnelo je iznad Britanske Kolumbije i dela komšijske provincije Alberta, izazvanih ekstremnim vrućinama koje su topile kuće i puteve. Ovo je bio dodatni problem jer su ove površine već bile sklone paljenju.

"Pažljivo biram svoje reči", izjavio je Danijel Svein, klimatski naučnik sa Kalifornijskog Univerziteta, Gizmodo publikaciji. "Verujem da će stvari nažalost postati još gore, a sada su već dovoljno loše." Gneralno, eksperti se slažu da klimatske promene predstavljaju glavnu tačku ovog neverovatnog vremena. "Klimatske promene su definitivno jedan od pokretača intenziviranja kanadskog vrelog talasa, ali nisu jedine takođe, dok dokazivanje njihovog uticaja trenutno predstavlja rad u toku", dodao je Fridrih Oto sa Univerziteta u Oksfordu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group