Novi dokazi o postojanju drevnog kontinenta skrivenog ispod Novog Zelanda

National Geographic je nedavno objavio članak o misterioznom osmom kontinentu Zelandia ili Te Riu-a-Māui...

Ideja o osmoj kopnenoj masi predstavljena je prvi put sredinom devedesetih godina, kada je kontinentu veličine Australije dato ime Zelandia i koji je potopljen gotovo potpuno, sa Novim Zelandom kao jedinim njegovim delom koji postoji iznad nivoa mora. "Kontinenti su slični ledenim bregovima", izjavio je autor studije Keit Klepeis, strukturni geolog pri Univerzitetu u Vermontu. "Ono što vidite na površini zapravo nije puna veličina ove ogromne zveri."

Analizirajući male kristale cirkona skupljenih na nekoliko ostrva Zelandie koji vire iznad vode, zaključeno je da je ovaj izgubljeni kontinent daleko stariji nego što se pre toga smatralo, tačnije preko milijardu godina. Ovo otrkiće predstavlja prvi deo dokaza koji podržava teoriju kontinenta, jer većina njih poseduje stabilno bazno kameno jezgro, poznatije kao kraton.

Najstarija kontinentalna kora prethodno otkrivena, datirala je do svega petsto miliona godina. Drugi znak jeste to što veći deo okeanske kore poseduje visoke nivoe magnezijuma i gvozdene rude, međutim, morsko dno oko Novog Zelanda kreirano je od kamenja bogatog silikonom, koje daleko češće pronalazimo u kontinentalnoj kori.

Iako je ovo neoboriv dokaz koji podržava tezu o postojanju osmog kontinenta, primerci pronađeni na Zelandiji potpuno blede onda kada se uporede sa ostalim, prikupljenim na drugim kontinetima, jer je pojedino kamenje datirano u Aziji, Severnoj Americi, Africi, Australiji, Južnoj Americi, Antartiku i Evropi staro preko tri milijarde godina. Svi koji žele nešto više da saznaju o ovome, mogu otići na zvanični National Geographic sajt i uživati u punom članku.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group