Prva konferencija o ćevapima u Nemačkoj

Jedno od najpopularnijih jela na Balkanu, tradicionalni ćevapi, po prvi put će se izučavati sa naučnog pristupa...

U okviru međunarodne konferencije, po prvi put će se u Nemačkoj održati jedinstvena naučna konferencija o ćevapima, na kojoj će brojni ugledni profesori i stručnjaci govoriti o ovom fenomenu, prenosi Anadolu Agency (AA). U septembru, ove godine, biće istraživan fenomen popularnosti jela, ne samo na Balkanu, već i širom sveta.

Naime, prema saznanjima turskih medija, Istraživački centar Univerziteta Giessen (Nemačka) će od 24. do 26. septembra 2015. godine, u gradu Giessenu, organizovati naučnu konferenciju pod nazivom “Od kebapa do ćevapčića: Hrana u Osmanlijskoj Evropi”. Ovo je prva konferencija ovakvog tipa u Evropi, koja će izučavati pitanje porekla, sastojaka, transformacije i uticaja popularne hrane na teritorije bivšeg Osmanliskog carstva.

Cilj naučne konferencije je, kako navode njeni organizatori, razviti odnose između akademskih disciplina turskih studija i južno-istočnih evropskih studija, kao i izučiti uticaj na evropsku istoriju. Na konferenciji će se izlagati stručni radovi o opisu i osnovnim značenjima hrane u vreme osmanlijske vladavine u Evropi i uticaju osmanlijske kuhinje na način ishrane evropskog stanovništva.

Očekuje se da istraživači izlažu radove o načinu pripremanja i konzumiranja hrane u vreme osmanlijskog perioda, ali i uticaju na konstrukciju društvenih i verskih pripadnosti. Hrana, kao jedinstveni simbol, uspela je da veže zaraćene narode i doprinese razmeni kulturnih vrednosti u celini. Istraživači će se predstaviti sa radovima koji govore o načinu širenja hrane i jela iz jednog mesta u drugo, sa posebnim osvrtom o tome kako je kebab postao ćevap ili ćevapčić.

Na konferenciji će govoriti naučnici iz mnogih zemalja, uključujući Nemačku, Rumuniju, Hrvatsku, Tursku, Švajcarsku, Mađarsku, Austriju i Bosnu i Hercegovinu.

K.Č.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group