Prvi robot advokat na svetu naći će se na optuženičkoj klupi

Nešto što zvuči kao zaplet nekog naučno-fantastičnog blokbastera iz devedesetih godina, zapravo je postalo deo naše realnosti kada je prvi roboadvokat dobio rešenje o optužnici podnešenoj od strane čikaške advokatske firme Edelson...

Osnivač ove tehnologije pokretane veštačkom inteligencijom, Džošua Brouder, stao je odmah u odbranu svog rada i dela, tvrdeći da optužnica koja je pokrenuta protiv njegovog robota nema osnova. Prvi robot advokat na svetu kreiran je u pogonu kalifornijske tehnološke kompanije DoNotPay i zvanično je prvi predstavnik svoje vrste za koga se njegovi tvroci nadaju da će u budućnosti pomoći milionima korisnika širom sveta tokom rešavanja njihovih problema.

Iskoristivši Twitter platformu, Brouder je pokrenuo reklamnu kampanju: „DoNotPay radi uz pomoć GPT-4 Open AI sistema generišući optužnice putem jednog klika po ceni od 1.500 dolara svima kojima su one potrebne. Zamislite da dobijete poziv i jednim klikom automatski generištete optužnicu od hiljadu reči“. Zvanični sajt kompanije DoNotPay potvrđuje ovo, dodajući da se sistem bori protiv korporacija, birokratije i sudi bilo koga putem pritiska na dugme. Da ironija bude veća, ovaj bot je već dobio svoju prvu optužnicu.

Nedugo potom, Brouder je ponovo izašao javno i putem iste društvene mreže devetog marta izjavio: „Loše vesti narode! Džej Edelson, najbogatiji američki advokat za javne parnice, tuži moju kompaniju DoNotPay u Kaliforniji. Gospodin Edelson koji je zaradio milijarde od tuženja kompanija, napada nas zbog neovlašćenog bavljenja advokaturom i zahteva da sud naredi zabranu stvaranja bilo kakvih proizvoda baziranih na veštačkoj inteligenciji“.

Sudeći prema dokumentaciji podnešenoj Vrhovnom sudu države Kalirfornije, u ime okružnog suda u San Francisku, Edelsonova advokatska firma tvrdi da se ova tehnologija nezakonito bavi advokaturom i da kompanija DoNotPay poseduje podstandardne pravne dokumente.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group