Robotska ruka kontrolisana umom dobija čulo dodira

Naučnici su nedavno imali veliki pomak u polju medicinske robotike, pružajući ljudskim mozgom kontrolisanoj robotskoj ruci osećaj dodira...

Nakon veoma ozbiljne automobilske nesreće koju je doživeo u svojoj mladosti, Nejtan Kopeland je ostao paralizovan od grudi nadole. U naporima da popravi svoju pokretljivost, Kopeland je pristupio medicinskim ispitivanjima i projektu koji je omogućio naučnicima da ugrade čipove u njegov mozak kako bi mu omogućili da na neverovatan način kontroliše potpuno robotizovanu ruku. Sada, naučnici uspevaju da ovu tehnologiju odvedu korak dalje, pružajući ovom čoveku osećaj dodira putem same robotske ruke.

Ovo dostignuće došlo je kao rezultat novog eksperimenta sa moždanim interfejsom na Pitsburškom Univerzitetu, a ono sada omogućuje Kopelandu da oseti stvari koje dodiruje svojom robotičkom rukom kada ona dođe u kontakt sa različitim objektima ili površinama putem senzora na njenim prstima. Masivni naučni pomak značajno je popravio vreme potrebno za hvatanje i pokretanje stvari kao što su čaše, za pola od onog koje je Kopelandu obično potrebno, redukujući ga sa dvadeset na svega deset sekundi.

Razgovarajući o novom eksperimentu, Kopeland je pomenuo da je on već upoznat sa kontrolama robotičke ruke i da novi osećaj dodira njemu nije nikako stran. "Već sam bio potpuno upoznat sa svim osećajima generisanim simulacijom i izvršavanjem zadataka bez simulacije. Iako osećaj nije prirodan, on deluje kao pritisak i nežno gulicanje, koje mi ni u jednom trenutku ne smeta. Ni u jednom trenutku nisam osećao kao da je stimulacija nešto na šta bi trebalo da se naviknem. Obavljanje zadatka i primanje stimulansa jednostavno idu zajedno baš kao nokat i meso."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group