Student prodaje svoju dušu kao NFT

Epizoda Simpsonovih u kojoj Bart prodaje svoju dušu, predstavlja nam popularnog nestašnog dečaka, koji istovremeno ne veruje u postojanje duše, kako prodaje svoju Milhausu za pet dolara, ali na kraju je ipak zažalio kada je shvatio da ne može da je otkupi nazad...

Čitava drama je završena kada Bart pojede fizičko parče papira na kome je bilo napisano „Duša Barta Simpsona“. Ovo je jednostavno i praktično rešenje, ali kako čovek ponovo može postati ceo nakon što proda svoju dušu za NFT? Upravo tu kategoriju nedavno smo susreli u „prodajem dušu“ kriptovalutnom NFT poglavlju i u nastavku sveopšteg ljudskog udaljavanja od Boga.

Duša na prodaju pripada dvadesetjednogodišnjem studentu Steijnu van Šaiku, koji je ovaj entitet postavio na NFT tržište kao digitalnu umetnost, preneo je sajt Crypto Insiders. U slučaju da se nalazite na tržištu u potrazi za rezervnom ili zamenskom dušom, ona može biti kupljena na OpenSea, gde je listovana kao “Soul of Stinus”.

„Pozdrav osobo, ti trenutno posmatraš dušu“, napisao je van Šaik. „Za sada, ona pripada meni. Jednom kada bude u potpunosti postavljena na blokčejn, ko zna šta će se dogoditi. Šta znači za dušu da bude decentralizovana? Pokušajmo da saznamo.“

NFT je podeljena umetnička forma, predstavljena „unikatnim“ digitalnim predmetima koji mogu biti u vlasništvu samo jedne osobe, uprkos činjenici da sve može biti promenjeno jednostavnom upotrebom brzog desnog klika i „Save“ opcije. Jedna je stvar iskopirati i prebaciti nečiju voljenu ilustraciju majmuna, ili smatrati da posedujete prava na popularni ekranizovani roman Dina, ali šta se dogodi ukoliko više ljudi duplira dušu na NFT-u? Da li je Van Šaik na pragu da postane prvi digitalni horkruks na svetu?

Deluje kao da su Simpsonovi ponovo nesvesno prorekli budućnost, jer je novi vlasnik studentove duše u mogućnosti da je proda nekom drugom, baš kao što je Milhaus uradio, prodavši Bartovu dušu Stripadžiji. Međutim, Van Šaik je postavio određena pravila u svom „ugovoru za prodaju duše“ o tome kome ju je moguće prodati, pa čak i detalji o fer upotrebi po pitanju žrtvovanja.

Na stranu bogohuljenje, Van Šaikova duša je do sada primila jednu ponudu putem NFT platforme i cena koju je donela iznosi 0,1 od vrednosti eterijuma, što iznosi 378 dolara.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group