Zašto se psi toliko raduju kada se vratimo kući?

Više slika

Više slika

Verovatno i sami znate, ako imate psa, koliko vam se on (ili ona) obraduju kada se vratite kući...

Nezavisno od toga da li ste bili na poslu, dužem putovanju ili ste izašli na samo pet minuta do prodavnice ili da bacite đubre, pas će vam se uvek obradovati kao da vas nije video sto godina. Od skakanja na vas, guranja, trčanja tamo - vamo, i kompletnog “umivanja” ne možete ni da se izujete kako treba.

Zašto je to tako? Zašto psi imaju tu potrebu da vas pozdrave i toliko se raduju čim zazvonite ili uđete u kuću, dok ostale životinje baš i ne pokazuju toliko interesovanje (kao naprimer - mačke) ?

Stručnjaci su kao odgovor na ovo pitanje dali dva vrlo zanimljiva, ali i logička zaključka:

1.Jer su psi radoznali sami po prirodi

Naučnik koji je posmatrao ponašanje pasa i vršio ovakvu vrstu eksperimenata, Gregori Berns, rekao da je da nas psi ne vole samo zato što im dajemo hranu, nego i zato što im je život uz nas - ljude vrlo zabavan! Vodimo ih skoro svuda sa sobom, igramo se sa njima, spavamo, pravimo im ponekad iznenađenja, a to se psima jako sviđa i vrlo im prija. Kada je pas bez vlasnika, njemu je mnogo dosadno, pa je to jedan od razloga zbog kojeg pas skače na nas čim uđemo u stan. Pored toga, psi su jako ljubomorni na nas jer stalno moramo negde da idemo.

Pas želi da zna gde smo bili i sa kim i da li smo ga kojim slučajem “izneverili” ako smo se igrali sa drugim psom, pa će nas onjušiti od glave do pete.

2.Jer su preci pasa vukovi

Kako su preci pasa vukovi, oni su “pokupili” od njih neke “običaje” koji oni rade. Kod vukova je lizanje po licu i pokazivanje emocija drugom, znak dobrodošlice. Što znači da njima lizanje dođe kao nama rukovanje.

Miris ovde takođe igra jednu od glavnih uloga. Psi vole miris njegovog vlasnika i on mu izaziva sreću, veću čak i od mirisa drugog psa sa kojim živi ili kojeg sretne napolju. Psi miris doživljavaju kao nešto vredno i zato prema nama gaje i pokazuju veće emocije nego prema drugim ljudima i životinjama.

Mada, kada imate psa, uopšte nije bitno šta mu izaziva tu sreću jer vi znate da vas on bezobzirno voli. A kada dođete kući, izigrajte se i izmazite sa svojim psom - dajte mu do znanja da vam on znači i da vam je uz njega ipak najlepše.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group