14. Weekend oživeo Rovinj i nadmašio očekivanja

Najveća regionalna konferencija, Weekend Media Festival, ove je godine ponovno oživela prostore stare Fabrike duvana u Rovinju i pod sloganom „Živeo život“ slavila život i zajedništvo. Reč je o regionalnom događaju koji na jednom mestu okuplja brojne stručnjake iz sveta medija i komunikacija i donosi najnovije trendove, znanja i uspešne prakse iz industrije.

„Festival je ove godine nadmašio sva očekivanja! Koja je naša tajna? Tajna je u odličnom programu, zanimljivim predavačima i neformalnom druženju u ugodnom ambijentu. Svi se kod nas osećaju dobro i nadahnuto, a naravno, dogovore se i neki poslovi. To je idealna kombinacija – spoj septembarskog produženog vikenda i inspirativna druženja s kolegama iz cele regije“, izjavio je Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala, nakon zatvaranja još jednog najboljeg Weekenda u godini, koji je ponovo obeležio celi niz inspirativnih predavanja i govornika.

Koliko smo zavisni od pametnih telefona?

Izvrstan odgovor na ovo pitanje dao je međunarodno priznati nemački psiholog prof. Manfred Spitzer koji je na ovogodišnjem Weekendu održao predavanje „Epidemija pametnih telefona: Pretnja zdravlju, obrazovanju i društvu“. Istakao je da ponekad nismo svesni negativnog uticaja koji pametni telefoni mogu imati na naš život i zdravlje, pa je objasnio kako preterano korišćenje pametnih telefona može otežati naše razmišljanje i narušiti kreativnost, dok zbog određenih sadržaja koje pregledamo može izazvati osećaje depresije, frustracije i ljutnje.

Važnost brendiranja država

Učesnici ovogodišnjeg Weekenda imali su priliku uživati u predavanju prof.dr.sc. Božo Skoko, vodećeg hrvatskog stručnjaka za nacionalno brendiranje i člana uprave Millenium promocije - vodeće agencije za tržišno komuniciranje u Hrvatskoj. Na predavanju pod nazivom „Države kao komunikatori: od danskog hyggea do korejskog BTS-a“ podelio je svoja brojna znanja i iskustva, dok nas je uoči izlaska svoje nove knjige: “Strateško komuniciranje država”, inspirisao s pričom o tome kako je Južna Koreja postala in, a SAD out.

Cyber rat između istine i laži

Vakcina kao prikriveni čip za 5G mrežu, zemlja koja je ravna ploča ili ptice „dronovi“, samo su neke od brojnih teorija o kojima se raspravljalo u razgovoru One-on-One pod nazivom „Teorije zavere 21. veka: cyber rat između istine i laži“. Ulogu moderatora preuzeo je Neven Kepeski, direktor Media Bar-a, dok je zvezda panela bio Velimir Grgić novinar, scenarista, redatelj, producent i autor istoimene knjige „Teorije zavere 21. veka“ koji nas je naučio kako nijednu informaciju, dok čitamo vesti ili pregledamo sadržaj na društvenim mrežama, ne smemo uzimati „zdravo za gotovo“.

Aktivirajmo promene!

Panel „Aktivirajmo promene!“ okupio je aktivistkinje iz regije – Jelena Veljača iz udruženja „Spasi me“, Sandra Benčić, predsednica kluba Zeleno - levi blok u Hrvatskom saboru, Vesna Blašković iz udruženja „SOS Zagreb“ i Asja Krsmanović, jedna od osnivačica Facebook stranice „Nisam tražila“, uz moderatorku Nevenu Rendeli, direktorku Prime time komunikacija, koja se idealno uklopila u ovaj krug moćnih žena. Inspirativnim pričama dočarale su značajnost društvenih promena uz zaključak da su najveći neprijatelj aktivizmu dezinformacije, nedostatak odgovornosti i posebni interesi određene grupe o slobodi govora. 

Eventi budućnosti

O budućnosti evenata raspravljalo se na panelu „Eventi budućnosti – je li druženju uživo došao kraj?“ na kojem su učestvovali Berislav Marszalek, direktor i osnivač najuspešnije regionalne event platforme Entrio.hr, i Boris Kovaček, izvršni direktor i producent Weekend Media Festivala. Uz izazovno iskustvo organizacije ovogodišnjeg Weekenda, publici su približili virtuelne i hibridne evente kao idealna rešenja za pandemiju koja je u jednom trenutku u potpunosti zabranila održavanje festivala i događaja uživo.

Home office revolucija

„Što te ne ubije to te ojača – poslovanje u izazovnim vremenima“ naziv je panela u kojem su Hrvoje Josip Balen, član uprave Algebre, Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i Tomislav Rosandić, direktor Dalekovoda, istakli da je takozvani „home office“ obrazac poslovanja, koji je i pre bio prisutan, sada označio revoluciju u profesionalnom napretku. Produktivnost i zadržavanje talenata bili su glavni zadatak poslovnih lidera, a sada ih očekuju izazovi prilagođavanja novim poslovnim modelima.

Moramo ulagati u mlade!   

Na One-on-One panelu „Narod koji ima takvu omladinu…!“ pitanja na temu uticaja politike na perspektivnu mladež postavljao je Damir Jugo, dekan Edward Bernays University Collegea, a na njih je odgovarao Boris Jokić, direktor Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Analizirali su i rezultate istraživanja, prema kojima gotovo 50 posto mladih ima jasan plan i želju napustiti državu i da treba više pažnje posvetiti ovoj osetljivoj grupi ljudi koja će tek stasati u zagovornike i realizatore pozitivnih promena u našem okruženju.

Verujemo da su svi učesnici ovogodišnjeg Weekenda sklopili nova prijateljstva, prikupili nova znanja i ono najvažnije, stvorili uspomene koje će s veseljem pamtiti do novog, 15. izdanja Weekenda.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group