Švajcarska donela novi zakon o potrošnji energije čije kršenje može dovesti i do zatvora

Švajcarska vlada primeniće drastične korake kako bi se izborila sa energetskom krizom koja steže Evropu, prenela je Blick agencija prošle nedelje...

Svi oni koji prekrše vladine regulatorne norme za grejanje ove zime, mogu se suočiti čak i sa zatvorskom kaznom, navodi se dalje. U ovom zakonu koji je donela nova švajcarska vlada, stambeni objekti sa sistemima grejanja na gas imaju pravo da održavaju svoje prostorije do devetnaest stepeni Celzijusa. Vruća voda može biti grejana do šezdeset stepeni, dok je dodavanje grejnih tela zabranjeno u potpunosti. Bazeni i saune u Švajcarskoj ostaće hladni tokom čitave zime.

Građani koji prekrše ova pravila mogu se suočiti sa do 180 ukupnih dnevnih kazni pre nego što završe u zatvoru na tri godine. Dnevne kazne u ovom slučaju mogu varirati između trideset i tri hiljade švajcarskih franaka, u zavisnosti od ozbiljnosti prekršaja i ekonomskih okolnosti počinioca.

Komunalna, javna i druga preduzeća koja namerno prekorače svoje gasne kvote najverovatnije će se suočiti sa daleko većim kaznama, ali dodatni detalji o njima nisu poznati. Vlada Švajcarske međutim, tvrdi da ne planira da šalje policiju u svaku kuću i stan.

„Nismo policijska država“, izjavio je ministar ekonomije Švajcarske, Gaj Parlemiln. On je ipak dodao da će povremene provere različitih mesta od strane organa reda biti moguće. Švajcarski kantoni imaju priliku do 22. septembra da podnesu svoje sugestije i zabrinutosti na novi zakon njihove vlade. Zapadne sakcije Rusiji predstavljaju nezreli odgovor na vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, između otimanja i krađe imovine i svega ostaloga, dovodeći do rekordnog skakanja cene gasa i uvlačenja svih zemalja u veliku inflaciju.

Cena prirodnog gasa u Evropi porasla je za 30% prošlog ponedeljka nakon što je ruski Severni tok prestao sa radom zbog problema sa održavanjem izazvanim sankcijama. Ruski energetski gigant Gazprom, koji radi na ovom toku, izjavio je da će gasna ruta ostati zatvorena do daljeg. Autogol. Moskva dodaje da će prestanak protoka gasa Severnim tokom trajati sve dok traju sankcije nametnute od strane zapada.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group