4 laka načina da očistite vaš računar od prašine i prljavštine

Ako dugo niste čistil vaš računar, onda je krajnje vreme da to uradite...

Prašina i prljavština su veliki neprijatelj računara. Prašina može da uspori i da ošteti mnogobrojne računarske komponente, a prljavština na tastaturi i monitoru dovodi do razvoja opasnih bakterija zbog kojih se možete razboleti. Zbog toga je vrlo važno da vaš kompjuter redovno održavate i čistite.

Takođe, velika količina prašine u kućištu može dovesti i do pregrevanja komponenti, pa je to razlgo zbog kojeg vam računar sporije i lošije radi.

Ako želite da vaš kompjuter bude kao nov, evo šta treba da radite:

1. Čišćenje ekrana

Zbog elektrostatike, monitor je uvek pun prašine i treba se redovno čistiti. Mnogi greše i monitor čiste uz pomoć toalet papira, ali najbolje rešenje je krpa od mikrofibera koja ne stvara elektricitet i koja savršeno skuplja čestice prašine.

2. Čišćenje kućišta

Najbolji način da očistite kućište jeste da upotrebite usisivač i vazdušni kompresor. Ako nemate kompresor, višak prašine možete izduvati fenom. Takođe, zaglavljenu prašinu očistite uz pomoć krpe od mikrofibera i sirćeta. Nikako ne koristite alkohol jer možete oštetiti elektronske komponente.

3. Uklonite ogrebotine

Ako želite da uklonite ili makar da ublažite neke ogrebotine koje upadaju u oči, onda uzmite štapić za uši i pastu za zube. Pastu lagano utrljajte štapićem, a kasnije skinite višak i suvom krpom dobro uglancajte. Videćete da se ogrebotina skoro neće videti.

4. Očištite tastaturu

Tastaturu možete očistiti uz pomoć fena, ali i pomoću drugih metoda. Ako ne želite da skidate sve dugmiće, pokušajte ovo rešenje. Pomešajte vodu i sirće i natopite mikrofibersku krpu u ovaj rastvor. Zatim krpu namotajte na neki dugačak i tanak predmet, kao što je nož i detaljno pređite preko svih dugmića. Videćete da će tako vaša tastatura biti kao nova.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group