Kako zameniti sijalično grlo

Mnogi zovu električara kada su ovakvi radovi u pitanju, ali menjanje sijaličnog grla (fasunga) je vrlo lak posao...

S vremana na vreme, problem pregorelih sijalica može da bude u samom sijaličnom grlu koje ih drži. Vremenom, kontakti na grlu mogu da oslabe, pa čak i da puknu, što dovodi do lošeg provođenja i brzog pregoravanja sijalica. Zato smo odlučili da vam objasnimo kako da sami zamenite sijalično grlo ili da ugradite novo ako to želite.

Pre nego što počnete da radite bilo šta na elektičnoj mreži, obavezno isključite osigurač i ispitajte žicu ispitivačem (glinericom) da li je struja prekinuta.

Prvo morate shvatiti kako grlo funkcioniše i kako se struja prenosi kroz njega na sijalicu. Iz plafona ili strujnog kabla primetićete dve ili tri žice, u zavisnosti od instalacije. Plava živa predstaljva nulu, kroz koju se ne provodi struja, a braon žica predstavlja masu kroz koju struja protiče. Ako psotoji i treća žica, onda je obično šarene boje i predstavlja uzemljenje.

Na sijaličim grlima nalaze se dva otvora iz kojih vire mali šrafovi. Dva otvora nalaze sa strane, a na nekim grlima nalazi se i jedan otvor na sredini. Dva šrafa sa strane su glavni i na njih morate povezati nulu i masu ako želite da sijalica radi. Ako imate žicu za uzemljenje, onda nju povežite na sredinu grla gde vidite šraf koji je povezan sa malim parčetom metala.

Kada pogledate unutar grla, videćete dva kontakta. Jedan dodiruje sijalicu ispod nje, a drugi sa strane kada se ona ubaci. Trudite se da masa uvek bude povezana sa kontaktom koji je ispod sijalice, jer ako se masa nalazi sa strane onda rizikujete da vas struja udari dok menjate sijalicu.

Neka grla ćete morati da ošrafljujete, a neka ne, ali kod svakog tipa postupak je isti, žice samo ubacite u otvore i šrafovima ih pričvrstite kako ne bi ispadale i na taj način ste uspešno spojili sijalično grlo. Ubacite sijalicu, upalite osigurač i prekidač i vaša soba će ponovo biti osvetljena.

Na isti način možete zameniti i plafonjere i grla sa stonih ili podnih lampi.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group