Zbog čega prvi pas ne sme da vam bude patuljaste rase

Ako želite po prvi put u životu da budete vlasnik psa, onda se potrudite da to ne bude pas patuljastih rasa poput maltezera, francuskog buldoga ili čivave...

Postoji mnogo ljudi koji nikada u životu nisu imali psa i koji to žele da promene i da u svoj život uvedu čupavog prijatleja koji će uvek biti tu za njih. Međutim, ako uzimate prvog psa, onda morate dobro obratiti pažnju kojeg psa uzimate.

Mi ovoga puta nećemo komentarisati konkretne rase, već ćemo vam samo skrenuti pažnju i reći vam da nikako ne uzimate malog psa kao prvenca, jer ćete napraviti velike greške, a evo i zašto.

Zbog njihove male veličine, patuljasti psi su vrlo zahtevni i mogu se vrlo lako usmeriti u pogrešnom smeru. Sve dolazi do psihe čoveka, odnosno vlasnika koji se u većini slučajeva pogrešno odnosi prema malim psima.

Ono što morate shvatiti jeste da se prema svakom psu morate ophoditi isto, čak i ako pas ima samo nekoliko kilograma. Najveću grešku koju vlasnici prave jeste to što se prema patuljastim psima ophode kao prema bebama.

Uzimaju ih u ruke, sprečavaju da se igraju sa velikim psima i pružaju im preteranu negu, a sve to može loše da se odrazi na psihičko stanje psa, koji vrlo brzo postaje agresivan, nervozan i neposlušan.

Ako psa naviknete da ćete ga uvek podizati u ruke i da ćete ga stalno sklanjati od problema, ond će to doživeti kao normalnu pojavu i njegovo ponašanje će biti loše.To je glavni razlog zbog kojeg su mali psi prgavi i zbog kojeg stalno laju, jer znaju da će njihovi vlasnici uvek reagovati i da će ih skloniti.

Kada uzmete prvog patuljastog psa, vrlo je teško da sebe ograničite i da psa pustite da se ponaša kao veliki pas, jer će vam misao da će mu se nesto desiti uvek vrzmati u malom mozgu.

Zato vam savetujemo da za prvog psa uzmete nekog većeg, jer ćete biti daleko opušteniji, nećete se toliko brinuti i uz njega ćete naučiti osnove u psećoj dresuri, kao i u psećem ponašanju.

Veliki pas će drugačije delovati na vas psihološki, tako da ćete vi biti daleko opušteniji i nećete ga gledati kao malu bebu koja ne zna da se stara o sebi. Na ovaj način imaćete stabilnijeg i mirnijeg psa. Kada dođe vreme za drugog psa i kada vi steknete malo više iskustva, onda možete uzeti i patuljastu rasu po želji.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group