Zašto muškarci ne mogu imati seks dva puta zaredom

Da li ste se ikada pitali zašto mi kao muškarci nismo u mogućnosti da imamo seks odmah nakon prvog puta, dok žene nemaju ovakav problem?

Odgovor na ovo pitanje nalazi se u prolaktinu, hormonu koji se nalazi iza obaveznog post ejakulacijskog perioda, što je samo naučni i manje seksi način da se kaže kako odmah posle seksa nije moguće da pokrenemo akciju po drugi put. Pretragama po internetu moguće je pronaći načine i tretmane koji tvrde da je moguće inhibirati prolaktin.

Nasuprot ovakvim tvrdnjama, suplementi koji povećavaju nivo prolaktina mogu popraviti vaše zalihe mleka tokom dojenja i pomoći vam ukoliko želite da uvećate dojke, tako da je potrebno dobro razmisliti pre nego što se bilo koji muškarac usudi na ovakav potez, ali se u suprotnom nameće kao možda bolje rešenje pronalaženje načina za smanjivanje prolaktina, ukoliko je želja za manjim pauzama između dva salutiranja ono za čim tragate.

Tim naučnika Champalimaud Centre instituta u Portugalu, originalno je nastojao da istraži biološke mehanizme koji čine prolaktin odgovornim za ovu pauzu između dve erekcije. Ovaj hormon se luči kako kod pacova, tako i kod ljudi u vreme ejakulacije, a njegovi abnormalno visoki nivoi povezani su sa smanjenjem seksualnog poriva, tako da je logično što je njegova uloga automatski povezana sa ovom pojavom.

"Ovi različiti rezultati govore o centralnoj ulozi prolaktina u potiskivanju muškog seksualnog nagona", izjavila je dr Suzana Lima, vođa studije. "Sa druge strane, direktna veza između prolaktina i muškog post ejakulacijskog perioda stagnacije nikada nije direktno demonstrirana. Međutim, ova teorija je postala toliko rasprostranjena, da se odnedavno počela pojavljivati u udžbenicima i popularnoj štampi." Nakon istraživanja veze i eksperimentisanja na miševima, tim naučnika došao je do zaključka da ovaj hormon uopšte ne mora stajati iza pomenutog biološkog fenomena.

"Naša prva manipulacija je bila zasnovana na veštačkom povećanju nivoa prolaktina pre nego što životinje stupe u seksualni odnos. Posebno smo želeli da osiguramo da veštački nivoi hormona budu u odnosu sa onim izmerenim tokom prirodnog seksualnog ponašanja. Ukoliko je prolaktin zaista odgovoran za ove pauze između dva snošaja, seksualna aktivnost kod životinja bi trebalo da bude umanjena", zaključio je prvi autor studije, Suzana Valente. Ovo se, kao što je studija objavljena u časopisu Communications Biology, nije dogodilo.

"Akutne manipulacije nivoima prolaktina, bilo oponašanjem prirodnog ispuštanja tokom seksualnog čina ili proteinskim inhibiranjem životinja tokom eksperimenta, ne utiču na seksualnu aktivnost ili skraćivanje perioda između dva seksualna čina", zaključak je tima u studiji.

Naučnici veruju da njihova studija nudi jake kontra dokaze ideji da prolaktin stoji iza perioda pauze između dva seksualna odnosa. Miševi su izabrani zbog sličnosti u sekvencama seksualnog ponašanja koje postoji kod ljudi. Iako sa sigurnošću ne mogu tvrditi da ovaj hormon može drugačije uticati na mušku populaciju od vrste do vrste, naučnici su sigurni da nešto drugo u ovom slučaju igra glavnu ulogu.

"Naši rezultati indiciraju da prolaktin gotovo sigurno nije izazivač pauza između dva seksualna odnosa", Lima dodaje. "Sada možemo krenuti dalje i pokušati da pronađemo prave uzročnike ove pojave i saznamo šta se tu zapravo dešava."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group