Znate li zašto vam je jedan testis uvek niži od drugog?

Ako ste se ikad zapitali zašto vaši testisi nisu savršeno jednaki i simetrični, i brine vas da li je to ružno, znajte da svi muškarci imaju jedan testis veći od drugog, a jedan je uvek postavljen malo niže. Ono što sigurno niste znali jeste da je to zapravo dobro za vas!

U ljudskoj je prirodi da voli sve da bude simetrično. Zato, mnogi mladići upadnu u paniku kad shvate da “tamo dole” u njihovom međunožju, stvari baš i nisu postavljene u ravni. Ali, to tako treba da bude, a evo i zašto.

Za razliku od žena, koje imaju jajnike, testisi predstavljaju muške polne žlezde. Svi muški sisari imaju po dva testisa, koji se najčešće nalaze u produžetku stomaka, iza penisa, u kožnoj vrećici koja se naziva skrotum ili mošnice.

Njihova veličina kod čoveka u proseku iznosi oko pet santimetara. Kad muškarac odraste volumen testisa može da se uveća i do 500 odsto u odnosu na veličinu pre puberteta.

U pubertetu počinju da proizvode spermatozoide, otprilike oko 70 miliona na dan i muški polni hormon – testosteron, koji između ostalog dovodi do dubljeg glasa, brade, uvećanja mišićne mase i tela…

Normalno je da jedan testis niži od drugog (najčešće levi), a prirodno je da postoji i razlika u njihovoj veličini. Do ovoga dolazi zbog razlike u vaskularnoj i anatomskoj strukturi na levoj i desnoj strani mošnica i testisa.

Zapravo, ova asimetrija je vrlo pametna ideja evolucije – testisi nisu jednaki da se ne bi odbijali jedan od drugog dok muškarac hoda, a samim tim, neće doći ni do povrede.

Tako da, momci, to što vaši dragulji nisu perfektno postavljeni, zapravo je timski rad zarad očuvanja vaše muškosti!

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group