Prodaje se sat Ernesta Hemingveja

Zlatni džepni sat koji je nekada bio u vlasništvu slavnog pisca, Ernesta Hemingveja, uskoro će se naći na aukciji…

Model sa prečnikom od 53mm, poseduje ručno navijajući hronografski mehanizam koji je delo L. Leroy & Cie. 1920.godine. Sat je Hemingveju poklonio Čarls Ric, sin osnivača Ritz Hotela, Cezara Rica. Čarls Ric je delio snažno prijateljstvo sa Hemingvejem, a časovnik mu je podario kao svadbeni poklon na njegovom četvrtom i poslednjem venčanju na Kubi, 1946.godine. “Hemingvej je bio ljubitelj jahanja konja, i nema sumnje da je ovaj časovnik koristio kada je gledao trke konja. Kada pogledate na poleđinu sata, vidite da ima ogrebotine i habanje. To znači da je definitivno korišćen, odnosno nije nešto što je samo stajalo u fioci decenijama”, izjavila je Rebeka Ros, specijalista za satove Christie’s aukcijske kuće.

Časovnik je Ricu vratila Meri Velš, kada je Hemingvej preminuo 1961.godine. Čarls Ric je poklonio ovaj časovnik jednom od svojih bliskih prijatelja, američkom preduzetniku, uredniku i filantropu, Henriju Dormanu. Časovnik je predstavljen u zlatnom ramu, sa bordo plišanom postavom, zajedno sa još jednim satom – Vacheron Constantin 18-karatnim zlatnim džepnim satom, koji je kreiran 1914.godine.

Veruje se da će oba časovnika dostići cene između 15.000 do 25.000 dolara.

Lux Life

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group