Da li treba da brijete stidne dlake?

Obrijano ili neobrijano, pitanje je sad?

Svetska istraživanja su pokazala da sve veći broj muškaraca i žena brije svoje stidne dlake. Iako je procenat žena koje briju svoje genitalije veći, broj muškaraca koji se  briju takođe raste. Međutim, da li je dobro to što radimo, ili bi trebalo da ostavimo stvari onako kako ih je priroda namenila?

Iako smo u prošlosti imali krzno i bili prekriveni dlakama, danas dlake imamo samo na glavi, i pojedinim delovima tela. Međutim, uvek se dovode u pitanje dlake ispod pazuha i na intimnim mestima. Poslednjih godina, brijanje je postalo neka vrsta trenda, pa se i žene i muškarci briju do gole kože.

Stidne dlake se pojavljuju kada dečaci i devojčice uđu u pubertet. Istraživanja su pokazala da su to telesni signali koji jedan pol šaljem drugom i koji govore da oni postaju polno zreli. Dakle, jedan od razloga zbog kojih imamo stidne dlake je signalizacija za parenje. Pošto smo svesna bića i imamo neverovatno moć komunikacije, ovakva singalizacija nam nije potrebna, pa nam za ovo, dlake i nisu potrebne.

Drugi razlog zbog kojeg imamo stidne dlake je znoj, a to je upravo glavni razlog zbog koga se i brijemo. Na našim genitalijama se nalaze posebne znojne žlezde koje u kombinaciji sa bakterijama prouzrukuju telesni miris i znoj. Ovaj miris deluje kao prirodni feromon koji privlači suprotan pol. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih imamo stidne dlake.

Međutim, ove dlake takođe mogu dovesti do loše higijene, a ako se neka osoba preterano znoji, onda može doći i do pojave neprijatnih mirisa koji sigurno neće nikog privući. Dlake takođe imaju i zaštitnu ulogu pa štite naše genitalije od prašine i drugih spoljnih faktora, ali pošto danas niko ne hoda go ulicama, ova funckija dlaka uopšte nije potrebna.

Dakle, postavlja se pitanje, da li se brijati ili ne?

Istraživanja su pokazala da je najbolje da se ne brijete do gole kože, već bi trebalo da ostavite jedan deo stidnih dlaka. Dlake možete skratiti trimerom ili ih urediti i oblikovati po želji, ali izbegavajte "golo" brijanje. Posle ovakvog brijanja, često dolazi do nastanka bolnih iritacija koje vam mogu smetati. Zbog loših metoda brijanja posekotine su veoma česta stvar, pa je opasnost od infekcije velika.

Istraživanja su takođe pokazala da potpuno obrijane osobe imaju veću verovatnoću da dobiju seksualno prenosive bolesti, baš zbog mnogobrojnih sitnih ranica koje imaju u tom području.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group